Home / Φαγητό

Φαγητό

Δεκέμβριος: ο Χριστουγεννάς

 «Αγία Βαρβάρα μίλησε κι ο Σάββας απεκρίθη : -Μαζέψτε ξύλα κι άχυρα και σύρτε και στον μύλο, γιατί Αι - Νικόλας έρχεται στα χιόνια φορτωμένος.» Ο Δεκέμβριος, ο τελευταίος μήνας του χρόνου είναι γνωστός για το κρύο, το τέλος της σπο...

Read More »

Υαλουρονικό Οξύ: Πώς συμβάλλει στη νεότητα του δέρματος.

 


Υαλουρονικό Οξύ: Θεωρείται το «κορυφαίο» στην αγορά αντι-γήρανσης, αποκαλέστηκε ως «η πηγή της νεότητος» και έγινε το βασικό συστατικό σε πολλά προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας. 

 Ποια είναι λοιπόν η αλήθεια για αυτό το συστατικό; 
Πώς επηρεάζει στη πραγματικότητα την επιδερμίδα; 

Σε αυτό το άρθρο θα σας δείξω τις χρήσιμες ιδιότητες που προσδίδει στο δέρμα σας και πώς μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να γυρίσετε τον τροχό του χρόνου μπρος τα πίσω. 

 Τι είναι το Υαλουρονικό Οξύ; 

Το υαλουρονικό οξύ (ΥΟ), που ονομάζεται επίσης υαλουρονάνη, θεωρείται σημαντικό για το ανθρώπινο σώμα εξαιτίας της ικανότητάς του να προσελκύει και να δεσμεύει μόρια νερού. Η ικανότητά του στο να κρατάει νερό είναι μεγαλύτερη από οποιοδήποτε άλλο συνθετικό ή φυσικό πολυμερές, με 1 γραμμάριο υαλουρονικού οξέος να μπορεί να συγκρατεί μέχρι και 6 λίτρα νερού. Και είναι ακριβώς αυτή η ικανότητα του που το καθιστά υπεύθυνο στην ενυδάτωση των ιστών και ως παράγοντα απορρόφησης των κραδασμών. 

Το υαλουρονικό οξύ μαλακώνει τις αρθρώσεις και τα νεύρα, ενυδατώνει το δέρμα και τα μαλλιά και γεμίζει τα σημεία έκφρασης και ρυτίδων στα μάτια. 
 Καθώς μεγαλώνετε λοιπόν, το σώμα σας παράγει λιγότερο υαλουρονικό οξύ, με αποτέλεσμα η ποσότητα που έχετε στις αρθρώσεις και το δέρμα σας να μειώνεται σιγά-σιγά με αντίστοιχη πτώση της υγρασίας στις περιοχές αυτές. 
 Δυστυχώς, από τη στιγμή που θα βρεθείτε στα μέσα της ηλικίας των 40, η παραγωγή του υαλουρονικού οξέος του σώματος σας θα μειωθεί κατά περίπου το ήμισυ. Αυτό μπορεί να προκαλέσει κάποια προβλήματα που είναι ιδιαίτερα ορατά στο δέρμα σας. 

Η απώλεια του υαλουρονικού οξέος από το δέρμα σας καθώς μεγαλώνετε οδηγεί σε απώλεια σταθερότητας, ελαστικότητας και στην εμφάνιση ολοένα και πιο ξηρού δέρματος, το οποίο είναι πιο επιρρεπές στο σχηματισμό γραμμών, ρυτίδων και χαλάρωσης. 

 Ποια είναι τα κύρια οφέλη του Υαλουρονικού Οξέος που υποστηρίζονται επί του παρόντος από την επιστήμη;

 Το υαλουρονικό οξύ έχει πολλές σημαντικές λειτουργίες στο δέρμα σας και η κατανόηση των ιδιοτήτων αυτού του καταπληκτικού αντιγηραντικού μορίου αυξάνεται συνεχώς. 

 Ενυδατικό 

Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη του υαλουρονικού οξέος για το δέρμα είναι ο ουσιαστικός ρόλος που παίζει στη διατήρηση της ενυδάτωσης της επιδερμίδας.
 Η ικανότητά του στο να δεσμεύει και να διατηρεί έως και 1000 φορές το δικό του βάρος σε νερό είναι υπεύθυνο για τη νεανική υποστήριξη της επιδερμίδας σας. 
Οι επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι όταν εφαρμόζεται στο δέρμα μέσω της τοπικής εφαρμογής κρεμών και ορών, ενέσιμων πληρωτικών και συμπληρωμάτων, η ποσότητα υαλουρονικού οξέος στο δέρμα σας μπορεί να αυξηθεί, ως επακόλουθο την αύξηση στον όγκο του νερού που διατηρείται στο δέρμα

 Αυξάνει την ελαστικότητα του δέρματος

 Ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του νεανικού δέρματος είναι η ευκαμψία και η ελαστικότητά του. Αυτό σχετίζεται άμεσα με την περιεκτικότητα σε υγρασία. Η ελαστικότητα του δέρματος μπορεί να μετρηθεί με ένα cutometer, και οι επιστήμονες απέδειξαν ότι η εφαρμογή του υαλουρονικού οξέος στο δέρμα παράγει μια μετρήσιμη αύξηση της ελαστικότητας του δέρματος. 

 Μειώνει τις γραμμές έκφρασης και τις ρυτίδες 

Οι περισσότεροι άνθρωποι που χρησιμοποιούν το υαλουρονικό οξύ για το πρόσωπό τους το κάνουν για τα αντιγηραντικά οφέλη του που είναι ευρέως γνωστά. Αλλά, μπορεί πραγματικά να γυρίσει τον τροχό του χρόνου μπρος τα πίσω; Οι επιστημονικές δοκιμές σε εθελοντές έχουν αποδείξει ότι ναι, πραγματικά λειτουργεί στην καταπολέμηση των ορατών σημείων γήρανσης και στη μείωση των γραμμών και των ρυτίδων. 
Σε μία μελέτη, 33 γυναίκες μέσης ηλικίας χρησιμοποίησαν έναν τοπικό ορό νανο-υαλουρονικού οξέος για μια περίοδο 8 εβδομάδων. Τα αποτελέσματα έδειξαν σημαντική μείωση στο βάθος των ρυτίδων κατά τη χρονική περίοδο (έως 40%). Αυτή η διαδικασία μπορεί να ενισχυθεί από την ικανότητα του υαλουρονικού οξέος να διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου στο δέρμα. 


 Βελτιώνει την τραχύτητα της επιδερμίδας 

Αν παρουσιάζετε εμφάνιση τραχύτητας στο δέρμα σας, που είναι ένα σημάδι γήρανσης, τότε το τοπικό υαλουρονικό οξύ μπορεί να σας δώσει μια μεγάλη βελτίωση. Μελέτες έχουν δείξει ότι η εφαρμογή υαλουρονικού οξέος μειώνει σημαντικά την τραχύτητα της δομής του δέρματος μετά από 15 ημέρες θεραπείας.

 Καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες και είναι αντιοξειδωτικό 

Το υαλουρονικό οξύ προσφέρει κάποια προστασία από τις βλαβερές επιδράσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας. Εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες που δημιουργούνται κατά την έκθεση στον ήλιο που προκαλούν βλάβες σε πρωτεΐνες, λιπίδια και στο DNA μέσω του δέρματος. Αυτές οι βλάβες από τις ακτινοβολίες καταλήγουν τελικά στην εμφάνιση γραμμών, ρυτίδων, τραχύτητας και χαλάρωσης του δέρματος. 

Παρά το ευεργετικό του αποτέλεσμα, το τοπικό υαλουρονικό οξύ δεν θα πρέπει να αντικαθιστά το αντηλιακό. 
 Αξίζει λοιπόν να χρησιμοποιείτε το υαλουρονικό οξύ στο δέρμα σας;
 Αν σκέφτεστε να το δοκιμάσετε ως αγωγή κατά της γήρανσης για να ανακτήσετε ένα πιο νεανικό δέρμα, τότε η απάντηση είναι ΝΑΙ! 
Όλες οι επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι αποτελεί μία από τις σημαντικότερες και αποτελεσματικότερες αντιγηραντικές θεραπείες για το δέρμα. Αλλά, για να διατηρήσετε τα οφέλη που σας δίνει, χρειάζεται το να συνεχίσετε να το χρησιμοποιείτε μακροπρόθεσμα. 
 Είναι ατυχές το γεγονός ότι τα επίπεδα του υαλουρονικού οξέος που παράγονται από τον οργανισμό μειώνονται γρήγορα όσο μεγαλώνουμε, αλλά τουλάχιστον έχουμε πλέον την ικανότητα και τους κατάλληλους τρόπους να το αντικαταστήσουμε.

Ειρήνη Διαμαντοπούλου


Read More »

Καλύτερα για εμάς να φεύγουμε από όπου δεν μας υπολογίζουν…

 Όταν ξαφνικά συνειδητοποιείς πως βρίσκεσαι σε μία σχέση είτε φιλική είτε ερωτική στην οποία δεν έχεις πρωταγωνιστικό ρόλο αλλά πολύ πιθανό ρόλο κάποιου κομπάρσου… Όταν ξαφνικά συνειδητοποιείς πως δεν σε υπολογίζουν, δεν σχεδιάζετε μαζί τα με...

Read More »

Βιταμίνη Κ – Τί είναι και που βοηθάει;

 


Η βιταμίνη Κ είναι μια ομάδα δομικά παρόμοιων, λιποδιαλυτών βιταμινών που βρίσκονται σε τρόφιμα και σε συμπληρώματα διατροφής .

 Τι είναι η βιταμίνη Κ; 

Η ονομασία της προήλθε από το K από την γερμανική λέξη Koagulation που σημαίνει πήξη. Η σχετική με τη βιταμίνη Κ τροποποίηση των πρωτεϊνών τους επιτρέπει να δεσμεύουν τα ιόντα ασβεστίου, τα οποία δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά. Χωρίς βιταμίνη Κ, η πήξη του αίματος επηρεάζεται σοβαρά και εμφανίζεται μη ελεγχόμενη αιμορραγία. Η προκαταρκτική κλινική έρευνα δείχνει ότι η ανεπάρκεια της βιταμίνης Κ μπορεί να εξασθενήσει τα οστά, ενδεχομένως να οδηγήσει σε οστεοπόρωση και μπορεί να προωθήσει την ασβεστοποίηση των αρτηριών και άλλων μαλακών ιστών . 
 Χημικά, η οικογένεια βιταμίνης Κ περιλαμβάνει  παράγωγα 2-μεθυλο-1,4-ναφθοκινόνης. Η βιταμίνη Κ περιλαμβάνει δύο φυσικές βιταμίνες: βιταμίνη Κ1 και βιταμίνη Κ2 . Η βιταμίνη Κ2, με τη σειρά της, αποτελείται από έναν αριθμό σχετικών χημικών υποτύπων, με διαφορετικά μήκη πλευρικών αλυσίδων άνθρακα κατασκευασμένων από ισοπρενοειδείς ομάδες ατόμων. 

 Η βιταμίνη Κ1, επίσης γνωστή ως φυλλοκινόνη, επειδή παράγεται από τα φυτά και βρίσκεται σε υψηλότερες ποσότητες στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και επίσης συμμετέχει άμεσα στη φωτοσύνθεση. Μπορεί να θεωρηθεί ως η φυτική μορφή της βιταμίνης Κ. Είναι ενεργή ως βιταμίνη στα ζώα και εκτελεί τις κλασικές λειτουργίες της βιταμίνης Κ, συμπεριλαμβανομένης της δραστηριότητάς της στην παραγωγή πρωτεϊνών πήξης αίματος. Τα ζώα μπορούν επίσης να τα μετατρέψουν σε βιταμίνη Κ2. Τα βακτήρια στην χλωρίδα του εντέρου μπορούν επίσης να μετατρέψουν την Κ1 σε βιταμίνη Κ2 (μενακινόνη). Επιπλέον, τα βακτηρίδια τυπικά επιμηκύνουν την ισοπρενοειδή πλευρική αλυσίδα της βιταμίνης Κ2 για να παράγουν μια σειρά μορφών βιταμίνης Κ2, ιδιαίτερα τα ομόλογα ΜΚ-7 έως ΜΚ-11 της βιταμίνης Κ2. Όλες οι μορφές του Κ2 εκτός από το ΜΚ-4 μπορούν να παραχθούν μόνο από βακτηρίδια, τα οποία τα χρησιμοποιούν κατά την αναερόβια αναπνοή. Το MK-7 και άλλες μορφές βιταμίνης K2 που προέρχονται από βακτήρια παρουσιάζουν δραστηριότητα βιταμίνης Κ σε ζώα, αλλά η επιπλέον χρησιμότητα του MK-7 έναντι του MK-4, αν υπάρχει, είναι ασαφής και αποτελεί ζήτημα έρευνας. Επειδή μια συνθετική μορφή βιταμίνης Κ, η βιταμίνη Κ3 (μεναδιόνη) μπορεί να είναι τοξική παρεμποδίζοντας τη λειτουργία της γλουταθειόνης, δεν χρησιμοποιείται πλέον για τη θεραπεία ανεπάρκειας βιταμίνης Κ. 

 Τροφές που περιέχουν Βιταμίνη Κ


 Τα βακτήρια στο γαστρεντερικό σωλήνα δημιουργούν φυσικά βιταμίνη Κ. Οι διατροφικές πηγές βιταμίνης Κ περιλαμβάνουν τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα πράσινα φύλλα μαρούλι, το λάχανο, τα μουστάρδα, το μαϊντανό, το μαρούλι, το σπανάκι, τα χόρτα και τα λαχανικά. το μπρόκολο, τα λάχανα Βρυξελλών, το κουνουπίδι και το λάχανο, σύμφωνα με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των ΗΠΑ (NLM). Άλλες πηγές που είναι λιγότερο πλούσιες σε βιταμίνη Κ περιλαμβάνουν τα κρέατα, τα ψάρια, το συκώτι, τα αυγά και τα δημητριακά. 

 Οφέλη της Βιταμίνης Κ 

 Η βιταμίνη Κ είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην υγεία των οστών και στην επούλωση πληγών. Η βιταμίνη Κ είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που παράγει πρωτεΐνες για υγιή οστά και φυσιολογική πήξη αίματος. Σύμφωνα με τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, η βιταμίνη Κ βοηθά στην παραγωγή τεσσάρων από τις 13 πρωτεΐνες που χρειάζονται για την πήξη του αίματος. Το Κ συνεργάζεται επίσης με άλλες βιταμίνες. Δεδομένου ότι η βιταμίνη Κ είναι τόσο ενσωματωμένη στην καλή υγεία των οστών, είναι φυσικό να υποθέσουμε ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ορισμένων οστικών προβλημάτων. Η έρευνα του Πανεπιστημίου του Wisconsin-Green Bay διαπίστωσε ότι η βιταμίνη Κ έχει θετική επίδραση στην οστική πυκνότητα και μειώνει τον κίνδυνο θραύσης. Μια αναφορά από το Νοσοκομείο Brigham και το γυναικείο νοσοκομείο και από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που λαμβάνουν επαρκείς ποσότητες βιταμίνης Κ στη διατροφή τους είναι λιγότερο πιθανό να σπάσουν ένα ισχίο. Το Κέντρο Έρευνας για τη Γήρανση του Υπουργείου Γεωργίας του Πανεπιστημίου των ΗΠΑ διαπίστωσε επίσης ότι το χαμηλό επίπεδο βιταμίνης Κ μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλή πυκνότητα οστικής μάζας και αύξηση των καταγμάτων του ισχίου στις γυναίκες. 

Πηγές

  1.  "Office of Dietary Supplements - Vitamin K". ods.od.nih.gov.
  2. "Vitamin K". Micronutrient Information Center, Linus Pauling Institute, Oregon State University, Corvallis,
  3. ^ "Vitamin K Overview". University of Maryland Medical Center.
  4. “Vitamin K (Class) (Oral Route, Parenteral Route)”, Mayo Clinic
  5. Vitamin K Summary, Linus Pauling Institute
  6. Vitamin K Merck Manual of Diagnosis and Therapy

 Συμπληρώματα Διατροφής που Περιέχουν Βιταμίνη Κ

Read More »

Μεγάλη προσφορά -40%
 
Μια μεγάλη προσφορά σε συνεργασία με την Pharmagoods. 
Ψωνίστε με ασφάλεια και κερδίστε έως 40%.
Συμπληρώματα διατροφής, ενίσχυση ανοσοποιητικού, δυτικά καλλυντικά, φάρμακα, των μεγαλύτερων πιστοποιημένων εταιριών. Για λίγες μόνο μέρες. 
Είναι τόσο απλό. Κλικ στις παρακάτω  εικόνες και κερδίστε .Read More »

Echinacea, ένα βότανο με μοναδική δράση στο ανοσοποιητικό

 


Η Echinacea (εχινάτσια ή εχινάκια, Echinacea purpurea) είναι ένα από τα πιο γνωστά βότανα που χρησιμοποιείται παραδοσιακά για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Η δράση της υποστηρίζεται από πολυάριθμες μελέτες, οι οποίες δείχνουν ότι μπορεί να μειώσει την ένταση και τη διάρκεια των συμπτωμάτων της γρίπης ή του κρυολογήματος. 

 ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΒΟΤΑΝΟΥ 

 Η Echinacea χρησιμοποιείται παραδοσιακά ως διεγερτικό του ανοσοποιητικού και αντιφλεγμονώδες. Έχει αποδειχθεί ότι έχει αντισηπτικές και αντιιικές ιδιότητες, ενώ ταυτόχρονα διευρύνει τα αιμοφόρα αγγεία. Επίσης, έχει χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά για την αντιμετώπιση των «καλόγερων» (δοθιήνες), της σηψαιμίας, των αποστημάτων και του ψευδάνθρακα (ερεθισμένοι θύλακες τριχών). 

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΟΣΟΛΟΓΙΕΣ 

 Μέρος του φυτού που χρησιμοποιείται: 
ΡΙΖΑ ή ΡΙΖΩΜΑ. Σκόνη βοτάνου: 1g τρεις φορές ημερησίως.

 ΩΦΕΛΕΙΑ ΛΗΨΗΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ ECHINACEA 

  Η Echinacea χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των λοιμώξεων, τη διέγερση της ανοσοποιητικής απόκρισης, την επούλωση των πληγών, την υγεία του δέρματος και ως αντισηπτικό. 

 Κρυολογήματα και Γρίπη 

Η Echinacea αποτελεί μια ευρέως διαδεδομένη θεραπεία στις ΗΠΑ για τα κρυολογήματα και τη γρίπη. Μελέτες έχουν δείξει ότι βοηθά σε σημαντικό βαθμό στη μείωση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος και της γρίπης και στην επιτάχυνση της ανάρρωσης (1-4). Επίσης, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ενός κρυολογήματος που μόλις ξεκινά (5). Παρόλα αυτά, δεν συνιστάται η χρήση της για μακροχρόνια πρόληψη των κρυολογημάτων. 

 Διεγερτικό του Ανοσοποιητικού Συστήματος 

Έχει αποδειχθεί ότι η Echinacea διεγείρει τη δραστηριότητα των λευκών αιμοσφαιρίων και τις εκκρίσεις τους σε παράγοντα νέκρωσης όγκων (ΤΝF), που προκαλεί την καταστροφή των κυττάρων και των μικροβίων. Τα πολυσακχαριδικά και πολυακετυλενιακά κλάσματα του βοτάνου διεγείρουν την παραγωγή Β λεμφοκυττάρων (τύπος λευκών αιμοσφαιρίων) 
Παρόλα αυτά, απαιτούνται περαιτέρω επιστημονικές μελέτες για να αποδειχθούν οι ανοσοδιεγερτικές ιδιότητες της Echinacea. 

 Αντιιικό 

Τα εκχυλίσματα της Echinacea έχουν επιδοκιμαστεί για τις δραστικές αντιιικές τους ιδιότητες. Έχει αποδειχθεί ότι τα εκχυλίσματα αυτού του βοτάνου αυξάνουν την αντίσταση στη γρίπη, τον έρπη και τους ιούς της ανεμοβλογιάς . Αυτές οι ιδιότητες θεωρείται ότι οφείλονται στη σύνδεση κάποιων παραγόντων του βοτάνου με υποδοχείς υδατανθράκων που βρίσκονται στα Τ λεμφοκύτταρα (λευκά αιμοσφαίρια), γεγονός που οδηγεί στην ενεργοποίησή τους . 

 Αντιβακτηριακό 

Η Echinacea δρα κατά του Staphylococcus aureus (χρυσίζων σταφυλόκοκκος, προκαλεί δερματικές λοιμώξεις και καλόγερους-δοθιήνες) και του Proteus mirabilis (υπεύθυνο για ουρολοιμώξεις) . 

 Αντισπασμωδικό

 Οι σπασμοί που οφείλονται σε μη φυσιολογικά υψηλά επίπεδα ακετυλοχολίνης (χημική ουσία που εμπλέκεται στη λειτουργία του νευρικού συστήματος) έχει αποδειχθεί ότι ελέγχονται σε κάποιο βαθμό με τη χρήση της Echinacea . 

 Επούλωση Πληγών 

Το υαλουρονικό οξύ διεγείρει την ανάπτυξη των κυττάρων που είναι υπεύθυνα για το σχηματισμό κολλαγόνου και συνδετικού ιστού. Το πολυσακχαριδικό εκχύλισμα της Echinacea έχει αποδειχθεί πως βοηθά στο σχηματισμό ενός σταθερού συμπλέγματος που περιλαμβάνει υαλουρονικό οξύ 

 Λοιμώξεις της Ουροδόχου Κύστης 

Η Echinacea ανακουφίζει από τα συμπτώματα της ερεθισμένης ουροδόχου κύστης και των βακτηριακών λοιμώξεων αυτής . 

 ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ 

Έχει αναφερθεί ότι η Echinacea δίνει θετικό αποτέλεσμα σε επιδερμικό τεστ αλλεργικής ευαισθησίας σε κάποια άτομα με ιστορικό δερματίτιδας από φυτά. Ίχνη από εχινακίνη (πολυσακχαριδικό εκχύλισμα) έχει διαπιστωθεί ότι προκαλούν υπέρμετρη σιαλόρροια και έντονο κάψιμο όταν έρχονται σε επαφή με τα χείλη ή τη γλώσσα. Η ρίζα μπορεί να έχει παρόμοια αλλά ελαφρύτερα αποτελέσματα. Επίσης, έχει αναφερθεί ότι κάποια αλκαλοειδή που εντοπίστηκαν στην Echinacea είναι τοξικά για το ήπαρ (μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στα ηπατικά κύτταρα), τόσο σε ζώα όσο και σε ανθρώπους έπειτα από μακροχρόνια λήψη σε εξαιρετικά υψηλές δοσολογίες. 
Οι έγκυες και οι γυναίκες που θηλάζουν θα πρέπει να συμβουλευτούν έναν ειδικό γιατρό πριν χρησιμοποιήσουν την Echinacea, καθώς δεν υπάρχουν αρκετά αποδεικτικά στοιχεία για την ασφάλεια της λήψης της στις παραπάνω περιπτώσεις. Δεν συνιστάται η χρήση της Echinacea σε παιδιά. 

 ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ 

Η Echinacea δεν θα πρέπει να λαμβάνεται μαζί με ανοσοκαταστολείς, καθώς ενδέχεται να αλληλεπιδράσει με την εν λόγω φαρμακευτική αγωγή. Σ’ αυτά τα φάρμακα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα: Prednisolone, Prednisone, Azathioprine, Chlorambucil, Cyclophosphamide και Methatrexate.

Read More »

Θωρακίστε με φυσικό τρόπο το "πεσμένο" ανοσοποιητικό σας και προστατευθείτε από τις εποχικές ιώσεις!

 


Ανοσοποιητικό σύστημα: Είναι το πολύπλοκο δίκτυο ενός οργανισμού που είναι υπεύθυνο για να αμύνεται σε επιβλαβείς παράγοντες, όπως ιούς, βακτήρια και επικίνδυνες χημικές ουσίες. Σε κάθε εποχική αλλαγή ο ανθρώπινος οργανισμός βιώνει αλλαγές στα επίπεδα ενέργειας, μεταβολισμού ακόμα και στις διατροφικές προτιμήσεις. Ένα φυσικό επακόλουθο της εποχικής αλλαγής είναι βέβαια και οι συχνές ιώσεις και τα κρυολογήματα λόγω της <<πεσμένης άμυνας>> του οργανισμού. 
 Βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν την άμυνα του οργανισμού το υπερβολικό βάρος, το κάπνισμα, η έλλειψη ύπνου, η καθιστική ζωή, η αποφυγή του ήλιου η τήρηση των κανόνων υγιεινής, τόσο στην καθημερινότητα (πλύσιμο χεριών κλπ.), όσο και στην μαγειρική και η διατροφή 
Η ισορροπημένη διατροφή είναι η βάση για την καλή υγεία, αλλά και για ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα. 

 Αντιοξειδωτικές Τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και καταπολεμούν τις ιώσεις  

Τα ω-3 λιπαρά οξέα (λιπαρά ψάρια-σαρδέλες, κολιός, σκουμπρί, σολομός και πέστροφα) και ξηροί καρποί- φιστίκια, σουσάμι, σησαμέλαιο και λιναρόσπορο)-Βοηθούν στην τόνωση του οργανισμού, στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου, της καρδιάς, στη μνήμη, την ικανότητα μάθησης, την όραση, ακόμα και τη διάθεση. 

 Η βιταμίνη C( ωμές κόκκινες και πράσινες πιπεριές, ακτινίδια, μπρόκολο , ωμό λάχανο, φράουλες, λεμόνι,πορτοκάλια και χυμό ντομάτας).
-Είναι ένας από τους καλύτερους συμμάχους του οργανισμού κατά των ιώσεων. 

 Η βιταμίνη Α( αυγό, ψάρι, γαλακτοκομικά, συκώτι) και η πρόδρομη μορφή της το β-καροτένιο ( καρότα , γλυκοπατάτα, ντομάτα, μαρούλι, σπανάκι και μπρόκολο )συμβάλλει επίσης στην άμυνα του οργανισμού. 

 Η βιταμίνη Ε( ελαιόλαδο, ξηροί καρποί σκουρόχρωμα φυλλώδη λαχανικά ) συμβάλλει στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. 

 Η Βιταμίνη D( λιπαρά ψάρια) Τα ιχνοστοιχεία: σελήνιο (ψάρια, μαλάκια, σιτηρά, κρέας, αυγά, φιστίκια, ρύζι και ηλιόσποροι )και ψευδάργυρος (οστρακοειδή, μοσχάρι, αρνί, χοιρινό, συκώτι, σαρδέλες, κολοκυθόσποροι, σιτηρά, όσπρια και καρύδια).


 Άλλες συνηθισμένες τροφές με ξεχωριστές ιδιότητες για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού είναι : 
 Το μέλι- έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες για την αντιμετώπιση των κρυολογημάτων, της γρίπης και του πονόλαιμου. Το σκόρδο (περιέχει αλισίνη)-βοηθάει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού κατά των μυκήτων και των βακτηριδίων. 

 Προβιοτικά (γάλα, γιαούρτι και γενικά γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση-κεφίρ)-θωρακίζουν την άμυνα του οργανισμού, καθώς τον εφοδιάζουν με ευεργετικά βακτηρίδια που αντιμετωπίζουν και καταπολεμούν τους ιούς. 

 Πέρα από μια σωστή διατροφή στη προσπάθεια μας να καταπολεμήσουμε μια ασθένεια μπορούμε να χρησιμοποιούμε παράλληλα και βότανα για να επιτύχουμε γρηγορότερα τη θεραπεία. 

 Πράσινο τσάι: Έχει ευεργετική δράση κατά του κρυολογήματος, χάρη στην αντιοξειδωτική δράση των πολυφαινολών.
 Τσάι του βουνού: Έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση που ενισχύει το ανοσοποιητικό και αντιμετωπίζει τις ιώσεις και τα κρυολογήματα. 
 Φασκόμηλο: Το φασκόμηλο είναι γνωστό και ως «βότανο της μακροζωίας». Συστήνεται ιδιαίτερα για την τόνωση της άμυνας του οργανισμού.
 Εχινάκεια: Διαθέτει ισχυρή αντιμικροβιακή και αντικαταρροϊκή δράση και θεωρείται πολύ δραστική στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού. 
 Astragalus: Έχει αντιοξειδωτική δράση κατά των ελεύθερων ριζών και έχει πολύ καλά αποτελέσματα στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. 
Γλυκόριζα: χρησιμοποιείται κυρίως για να αντιμετωπίσει συμπτώματα ασθένειας που έχει ήδη εκδηλωθεί.
 Pau d’arco: Πρόκειται για το φλοιό ενός φυτού που ενισχύει την άμυνα του οργανισμού. Η δράση του είναι τόσο προληπτική όσο και θεραπευτική. 
 Schisandra: Πρόκειται για καρπό πολύ ευεργετικό για τη λειτουργία των πνευμόνων και του ανοσοποιητικού συστήματος. 
 Σιβηριανό Ginseng: θεωρείται ότι έχει πολύ καλά αποτελέσματα ως ενισχυτικό του ανοσοποιητικού συστήματος. 
 Σπιρουλίνα: Το «θαυματουργό φύκι» θεωρείται μια πλήρης τροφή που περιλαμβάνει όλα τα βασικά αμινοξέα, περισσότερες από εκατό πολύτιμες για τον οργανισμό θρεπτικές ουσίες, αντιοξειδωτικά στοιχεία, μεγάλη ποσότητα σιδήρου και πρωτεΐνης. Συμβάλλει στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Πρόπολη: μείγμα κηρωδών και ρητινωδών ουσιών, με αντιοξειδωτική και αντιβιοτική δράση που αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τους ιούς, τόσο σε προληπτικό επίπεδο όσο και κατά την εκδήλωσή τους. Ως εκχύλισμα θεωρείται ιδανικό για γαργάρες και ψεκασμούς του λαιμού για την απομάκρυνση των μικροβίων.
 Επιπλέον το σιταρόχορτο, η αλόη ,τα φύλλα ελιάς και το γανόδερμα αποτελούν τους πιο ισχυρούς συμμάχους μας για ένα δυνατό ανοσοποιητικό.  

                   ΒΑΣΙΚΑ ΤΙPS ΓΙΑ ΠΡΟΛΗΨΗ ΕΠΟΧΙΚΗΣ ΓΡΙΠΗΣ 

 1. Τρώτε φαγητά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά(φρούτα-λαχανικά βιολογικής καλλιέργειας, δημητριακά ολικής αλέσεως και άπαχη πρωτεΐνη),περιορίστε την ζάχαρη ώστε να μειώνονται οι φλεγμονές, καθώς και τις τροφές που είναι πλούσιες σε λιπαρά, και πίνετε αρκετό νερό για να είναι ο οργανισμός σας ενυδατωμένος.
 2. Υιοθετήστε την άσκηση στην καθημερινότητάς σας για αντιμετώπιση του στρες- παίζει σημαντικό ρόλο τόσο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, όσο και στη συνολική υγεία του ανθρώπινου οργανισμού Η διάρκεια αλλά και η ποιότητα του ύπνου μπορούν να επηρεάσουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
 3. Συμπληρώματα Διατροφής -Είναι εφόδια που ενισχύουν τη δράση των άλλων τροφών κατά την εποχή της γρίπης. Οι βιταμίνες Α, C καθώς και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και D, στηρίζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.

 Συνεπώς, για να μπορεί το σώμα μας να αντιμετωπίσει τους «εισβολείς»(μικρόβια-ιοί) και να θεραπευτεί, οφείλουμε να το προετοιμάσουμε εγκαίρως με σωστή διατροφή, τακτική άσκηση και με προσπάθεια για πνευματική ευεξία. 

Φυσικά, για να τα καταφέρουμε δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή από το να ξεκινήσουμε, από τώρα!

Read More »

Ξέρετε πως παράγεται το ελαιόλαδο ;

   Κείμενο,εικόνες και video Ηλιάνα Σούλια Πάμε να δούμε λοιπόν μέσα από εικόνες και video πως γίνεται η διαδικασία παραγωγής του ελαιολάδου από την αρχή μέχρι να φτάσει στο τραπέζι μας.  Πλουμισμένην σε βλέπω χρυσοκάρπιμ...

Read More »

Θεραπευτικές ιδιότητες των βοτάνων -Βότανα κατά του κρυολογήματος Γιώργος Έλληνας -Video


 

 
 
Ο συνεργάτης των Βοτανολογικών Γιώργος Έλληνας σε ένα video μας παρουσιάζει τις θεραπευτικές ιδιότητες των βοτάνων απλά και κατανοητά , τα βότανα που θα θωρακίσουν τον οργανισμό μας απέναντι στις εποχιακές λοιμώξεις και το κρυολόγημα και θα μας δίνει χρήσιμες συμβουλές. 

Read More »