Home / Φαγητό

Φαγητό

Ο ΝΕΟΣ ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ ΚΑΙ Η ΦΥΣΙΚΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ (;) (ΣΥΝΈΧΕΙΑ-ΜΈΡΟΣ Β΄)
ΜΕΡΙΚΑ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ
Στον απόηχο της προηγούμενης ανάρτησης θα ήθελα να διευκρινίσω ότι όσον αφορά την ομοιοπαθητική και την δι΄αυτής πρόληψη ή θεραπεία από τον κορονοϊό, πρέπει μετ΄ εμφάσεως να τονίσω ότι ουδέν προτείνω! Δεν είμαι ιατρός, ούτε έχει βρεθεί επί του παρόντος θεραπεία για το υφιστάμενο πρόβλημα του κορονοϊού! Δυστυχώς ούτε η ομοιοπαθητική λύνει το πρόβλημα! Γράφω σχετικά με την ομοιοπαθητική στο προηγούμενο πρώτο μέρος του άρθρου: "Στο πλαίσιο της Ομοιοπαθητικής, για την επίτευξη ύφεσης των συμπτωμάτων που προκαλεί ο κορονοϊός, σε συνδυασμό με άλλα θεραπευτικά μέσα, έχουν προταθεί...". Προσοχή! Στο άρθρο γράφει, έχουν προταθεί, όχι ότι θεραπεύουν ή προλαμβάνουν! Ούτε τα ομοιοπαθητικά φάρμακα θεραπεύουν, τουλάχιστον μέχρι σήμερα! Στην ακαδημαϊκή έρευνα προτείνονται για έρευνα πολλές χιλιάδες ουσίες-δυνητικά μελλοντικά φάρμακα, αλλά μόλις 1-2 ή ελαχιστότατα εγκρίνονται τελικά για φάρμακα! Για τη θεραπεία λοιπόν ουδέποτε αυτενεργούμε! Ρωτάμε το θεράποντα ιατρό μας. 


Πρέπει ακόμα να έχουμε υπ΄ όψιν μας ότι ο νέος κορονοϊός SARS-CoV-2 είναι RNA ιός, δηλαδή το γενετικό του υλικό είναι RNA αντί για DNA και ένα χαρακτηριστικό των ιών αυτών είναι η διαρκής ενσωμάτωση μεταλλαγών στο γενετικό τους υλικό κατά τον κύκλο της ζωής τους. Ο SARS-CoV-2, όπως και ο ιός της γρίπης, μεταλλάσσεται διαρκώς. Οι ιοί που μπορούν να τροποποιούν το γενετικό τους υλικό αναπτύσσουν αντοχή στα αντι-ιικά φάρμακα, δηλαδή αναπτύσσουν μηχανισμούς που τους καθιστούν ανθεκτικούς στη θεραπεία. Η ανάπτυξη αντοχής μπορεί να αντιμετωπιστεί με χορήγηση συνδυασμού φαρμάκων, κλπ.


Μέχρι τις 26.3.2020, επί συνόλου (www.worldometers.info/coronavirus/) 488.426 περιπτώσεων, 117.604 άνθρωποι έχουν αναρρώσει και 22.067 απεβίωσαν. Μερικοί άνθρωποι δεν έχουν καθόλου συμπτώματα. Και ενώ χιλιάδες άνθρωποι έχουν πεθάνει μέχρι σήμερα, το συνολικό ποσοστό θνησιμότητας είναι πολύ μικρότερο από το MERS (=Middle East Respiratory Syndrome, Αναπνευστικό Σύνδρόμο της Μέσης Ανατολής) που είναι περίπου 34%, τον SARS (=Severe acute respiratory syndrome, σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο) περίπου 11% ή τον Ebola [=Ebola virus disease (EVD)] 90%, αν και είναι υψηλότερο από το μέσο όρο της εποχικής γρίπης (0,1%). Ωστόσο η απώλεια ζωής που σχετίζεται με αυτή την ασθένεια είναι τρομερή και δυστυχώς αναμένονται πολύ περισσότερες θανατηφόρες περιπτώσεις.


Ως τέλος της εισαγωγής αναφέρουμε μία πρόσφατη μελέτη (Progress in Cardiovascular Diseases, 12.2.2020) σχετική με τα φαρμακοδιατροφικά σκευάσματα που έχουν τη δυνατότητα να ενισχύσουν την διέγερση ιντερφερόνης τύπου 1 σε RNA ιούς συμπεριλαμβανομένων των ιών της  γρίπης και του κορονοϊού. Σε αυτήν την μελέτη παρατίθεται ο ακόλουθος πίνακας με μερικές προσωρινές-προκαταρκτικές προτάσεις για τα επίπεδα ημερήσιας δοσολογίας των παραγόντων που μπορούν να είναι χρήσιμα για τον έλεγχο των RNA ιών, συμπεριλαμβανόμενων των ιών της γρίπης και του κορονοϊού.


Φερουλικό οξύ (C10H10O4): 500-1000 mg
Λιποϊκό οξύ (C8H14O2S2):     1200-1800 mg (στη θέση του φερουλικού οξέος)
Σπιρουλίνα:      15 g (ή 100 mg PCB)
N-ακετυλοκυστεΐνη (NAC): 1200 -1800 mg   
Σελήνιο (Se): 50-100 mcg
Γλυκοζαμίνη (C6H13NO5): 3000 mg ή περισσότερο
Ψευδάργυρος (Zn): 30-50 mg
Bήτα-γλυκάνες ζυμομύκητων: 250-500 mg
Σαμπούκος (Κουφοξυλιά, Sambucus nigra L.): 600-1500 mg.

Προσοχή! Αυτός ο πίνακας δεν δίνεται για θεραπευτική χρήση, αλλά μόνο για ακαδημαϊκή ενημέρωση! Ας έχουμε δε υπ΄ όψιν ότι μία επιστημονική δημοσίευση όσο καλή και να είναι συνήθως έχει σχετική αξία και σημασία, είναι ενδεικτική, ιδιαίτερα δε όταν η κλινική μελέτη έγινε σε πειραματόζωα! Αλλά και οι κλινικές μελέτες σε ανθρώπους χρήζουν πολυετούς επαλήθευσης και πολυεπίπεδης τεκμηρίωσης.

ΒΙΤΑΜΊΝΗ C
Η βιταμίνη C, επίσης γνωστή ως L-ασκορβικό οξύ και είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη. 


Στη δεκαετία του 1970 ο νομπελίστας Linus Pauling πρότεινε ότι η βιταμίνη C θα μπορούσε να θεραπεύσει με επιτυχία και/ή να αποτρέψει το κοινό κρυολόγημα που οφείλεται σε ιό. Τα αποτελέσματα των μεταγενέστερων ελεγχόμενων μελετών ήταν ασυνεπή, με αποτέλεσμα τη σύγχυση και τη διαμάχη, αν και το ενδιαφέρον για το θέμα παραμένει ακόμα υψηλό. Υπάρχει σημαντική διαμάχη σχετικά με την αποτελεσματικότητα της βιταμίνης C για τη θεραπεία του κοινού κρυολογήματος! Γενικά στο κρυολόγημα τα συμπληρώματα βιταμίνης C μπορεί να βοηθήσουν ήπια στην καλύτερη περίπτωση. Η πλειονότητα των διαθέσιμων στοιχείων δείχνει ότι η λήψη υψηλών δόσεων βιταμίνης C από το στόμα, μπορεί να μειώσει την διάρκεια των συμπτωμάτων του κρυολογήματος κατά 1-1,5 ημέρες σε ορισμένους ασθενείς. Άλλες μελέτες όμως δεν έχουν δώσει θετικά αποτελέσματα με δόσεις έως και 3 γραμμάρια ημερησίως. 


Όμως δεν υπάρχουν τεκμηριωμένα στοιχεία ότι η λήψη συμπληρώματος βιταμίνης C, ακόμη και σε υψηλές δόσεις, μπορεί να μας προστατεύσει από τη λοίμωξη με κορονοϊούς. Σε αρκετές περιπτώσεις στο διαδίκτυο, συναντούμε ανεύθυνη παραπληροφόρηση, ψεύτικες θεραπείες από κορονοϊό, κλπ. Υψηλές δόσεις βιταμίνης C, ενδοφλεβίως, δοκιμάζονται επί του παρόντος σε ασθενείς με COVID-19 στην Κίνα που έχουν αναπτύξει πνευμονία, αλλά το όφελος αυτής της προσέγγισης δεν έχει ακόμη κλινικά αποδειχθεί.
Είναι καλό να έχουμε κατά νού ότι η βιταμίνη C αλληλεπιδρά με παρακεταμόλη ή ακεταμινοφαίνη, ασπιρίνη, χημειοθεραπείες, οιστρογόνα, νιασίνη, νιφεδιπίνη, φαινοβαρβιτάλη, βαρφαρίνη, κλπ. Επίσης αλληλεπιδρά με φυτικές δρόγες και με διατροφικά συμπληρώματα (χρώμιο, χαλκό, σίδηρο, βιταμίνη Β12, ασερόλα, σταφύλια, κλπ.). Επίσης υπάρχουν αλληλεπιδράσεις και με αρκετά εργαστηριακά τέστ (Lab Tests) των οποίων τα αποτελέσματα επηρεάζονται ποικιλοτρόπως. Ακόμα η ταυτόχρονη λήψη κάποιων φαρμάκων (π.χ. ασπιρίνης, διουρητικών, οιτρογόνων, αλκοόλης, κλπ.)  με βιταμίνη C επηρεάζει την απέκκριση της. Τέλος υπάρχουν αρκετές αλληλεπιδράσεις με υποκείμενα νοσήματα. Οι πιο κοινές δε ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν ναυτία, έμετο, οισοφαγίτιδα, καούρα, κοιλιακές κράμπες, γαστρεντερική απόφραξη, κόπωση, πονοκέφαλο, αϋπνία, υπνηλία και διάρροια. Σε ορισμένους ασθενείς, η βιταμίνη C μπορεί επίσης να προκαλέσει σχηματισμό λίθων στα νεφρά. 

ΒΙΤΑΜΊΝΗ D
Όταν τα συμπληρώματα βιταμίνης D λαμβάνονται καθημερινά σε μέτριες δόσεις, μπορούν να βοηθήσουν να μειώθει ο κίνδυνος των αναπνευστικών λοιμώξεων και των συμπτωμάτων από τους ιούς, όπως της γρίπης Α σε παιδιά και ενήλικες που έχουν έλλειψη (20 ng/mL) ή σοβαρά ανεπάρκεια (<10 ng/mL) βιταμίνης D. 


Επί του παρόντος, δεν υπάρχει καμιά τεκμηριωμένη έρευνα που να υποδηλώνει ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D μειώνουν τον κίνδυνο λοίμωξης από κορονοϊό. Εν τούτοις όμως, όταν διατηρείται ένα επαρκές επίπεδο βιταμίνης D στο αίμα [20 έως 30 ng/mL (είναι καλύτερα να μην υπερβαίνει τα 39 ng/mL)], σε συνδυασμό με  την απαραίτητη έκθεση του σώματός μας στον ήλιο (τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα για περίπου 30 λεπτά κάθε φορά, εκθέτοντας χέρια, πόδια και πρόσωπο), την κατανάλωση προϊόντων εμπλουτισμένων με βιταμίνη D (όπως είναι αρκετά γάλατα, ορισμένα άλλα γαλακτοκομικά τρόφιμα και ορισμένα φυτικής προελεύσεως γάλατα), ή την χορήγηση ένος συμπλήρωματος βιταμίνης D, όλα αυτά είναι γενικά ένα καλό, ασφαλές προληπτικό μέτρο για την προστασία μας από λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος. Για να διατηρηθούν τα υγιή επίπεδα της βιταμίνης D, απαιτούνται καθημερινά 400 έως 800 IU (15 έως 20 mcg), αλλά όταν έχουμε χαμηλά επίπεδα βιταμίνης στο αίμα, απαιτούνται υψηλότερες δόσεις όπως 2.000 IU καθημερινά. 


Η έλλειψη βιταμίνης D στον άνθρωπο, σχετίζεται με ποικιλία μολυσματικών ασθενειών. Σε μία μελέτη μετα-ανάλυσης συμπέραναν ότι η λήψη της βιταμίνης D μπορεί να έχει  ευεργετική επίδραση στη φυματίωση, τη γρίπη και σε ιογενείς λοιμώξεις του ανωτέρου αναπνευστικού συστήματος. Ωστόσο, τα στοιχεία αυτά δεν είναι πειστικά και απαιτούνται περισσότερες αυστηρά σχεδιασμένες κλινικές δοκιμές και μελέτες. Ομοίως μία μελέτη μετα-ανάλυσης διαπίστωσε ότι η χρήση των συμπληρωμάτων βιταμίνης D σε μεσήλικες ή ηλικιωμένους, συνδέεται με μείωση 7% της θνησιμότητας από όλες τις αιτίες.  


Στην προσπάθεια περιφρούρησης του οργανισμού μας από τα σοβαρά αναπνευστικά συμπτώματα του κορονοϊού, μπορεί (ιδιαίτερα όταν η λήψη βιταμίνης D μέσω ανεξέλεγκτων συμπληρωμάτων διατροφής, γίνεται χωρίς τις κατάλληλες εργαστηριακές εξετάσεις και την συνδρομή του θεράποντιος ιατρού μας) να παρουσιασθούν ανεπιθύμητες ενέργειες από την per os (από το στόμα) κατά προσωπική βούληση λήψη της βιταμίνης D! Γενικά, αυτή είναι καλά ανεκτή όταν λαμβάνεται στις κατάλληλες δόσεις. Ωστόσο, δηλητηρίαση μπορεί να συμβεί, σε από του στόματος λήψη της, όταν τα συμπληρώματα βιταμίνης D λαμβάνονται σε υπερβολικές δόσεις, χωρίς αιτία, απλά από πανικό, με το απολύτως λανθασμένο σκεπτικό της καλύτερης «θωράκισης» του οργανισμού μας! Λάβετε υπ΄όψιν λοιπόν ότι τα συμπτώματα της υπερβολικης δοσολογίας, οδηγούν σε εκδήλωση τοξικότητας, δηλαδή υπερασβεστιαιμία, αζωθαιμία και αναιμία. Τα συμπτώματα της υπερασβεστιαιμίας περιλαμβάνουν αδυναμία, κόπωση, υπνηλία, πονοκέφαλο, απώλεια όρεξης, ξηροστομία, μεταλλική γεύση, δερματικό ερύθημα, ναυτία, έμετο, κοιλιακές κράμπες, δυσκοιλιότητα, διάρροια, ζάλη, δυσκολία στο περπάτημα, εμβοές στ’ αυτιά, μυϊκό πόνο, πόνο στα οστά και ευερεθιστότητα. Ακόμη, μπορεί να εμφανιστούν προηγμένα συμπτώματα και αυτά έχουν να κάνουν με ρινική καταρροή, κνησμό, μειωμένη λίμπιντο και νεφρική ανεπάρκεια. Άλλα συμπτώματα τοξικότητας της βιταμίνης D περιλαμβάνουν οστεοπόρωση σε ενήλικες, μείωση ανάπτυξης στα παιδιά, απώλεια βάρους, αναιμία, φωτοφοβία, αρτηριακή αποτιτάνωση, αρρυθμία, κλπ. 


Οι κυριότερες δε αντενδείξεις χορήγησης βιταμίνης D (και προφυλάξεις από αυτήν), είναι:
-Υπερευαισθησία στη βιταμίνη D.
-Υπερασβεστιαιμία.
-Σαρκοείδωση ή υπερπαραθυρεοειδισμός χωρίς ιατρική παρακολούθηση.


Τέλος, αναφέρονται ελάχιστες μόνο από τις αλληλεπιδράσεις της βιταμίνης D με φάρμακα (και διατροφικά συμπληρώματα), όπως:
-Οιστρογόνα: Η βιταμίνη D λειτουργεί συνεργικά με τα οιστρογόνα για την αποτροπή της απώλειας της οστικής μάζας. Η αλληλεπίδραση αυτή είναι ευεργετική για τον οργανισμό μας.
-Γλυκοκορτικοειδή (Κορτικοστεροειδή): Σε υψηλές δόσεις αυτά τα φάρμακα εμποδίζουν άμεσα την πρόσληψη ασβεστίου στο γαστρεντερικό σύστημα και μπορεί να μειώσουν τα επίπεδα της δραστικής βιταμίνης D. 
-Ασβέστιο: η λήψη βιταμίνης D μαζί με ασβέστιο, αυξάνει την ενεργή απορρόφηση ασβεστίου στο λεπτό έντερο. Θεωρητικά, η υπερβολική πρόσληψη βιταμίνης D και ασβεστίου, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο υπερασβεστιαιμίας σε μερικούς ανθρώπους.
-Μαγνήσιο: Είτε υπερβολικά, είτε ανεπαρκή επίπεδα μαγνησίου  στο αίμα μπορεί να επηρεάσουν την κατάσταση της βιταμίνης D. Τα φυσιολογικά επίπεδα μαγνησίου ενισχύουν την ενεργοποίηση της βιταμίνης D στην ενεργή της μορφή. Η πρωτεΐνη που μεταφέρει ασβέστιο στο εντερικό τοίχωμα, μπορεί να δεσμεύσει και να μεταφέρει και μαγνήσιο. Αυτή η πρωτεΐνη διεγείρεται από τη βιταμίνη D, η οποία μπορεί συνεπώς να αυξήσει την απορρόφηση μαγνησίου. 
-Αντισπασμωδικά: μπορούν να μειώσουν την επίδραση της βιταμίνης D με την επιτάχυνση του μεταβολισμού της.
κλπ.


Σημειωθήτω ότι υπάρχουν αλληλεπιδράσεις της βιταμίνης D και με τροφές, καθώς και με ποικίλες ασθένειες.


Κατά συμπέρασμα, ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑ ΛΟΓΟ (ούτε για αυθαίρετη αυτοπροφύλαξη!) δεν λαμβάνουμε ανεξέλεγκτα συμπληρώματα διατροφής (και εδώ βιταμίνης D), αν δεν προκύψει συγκεκριμένη ιατρικώς τεκμηριωμένη ανάγκη, κατόπιν εργαστηριακών εξετάσεων και κλινικής εκτίμησης του ιατρού μας! 


Τελειώνοντας το δεύτερο μέρος του αφιερώματος, να επαναλάβουμε για μια ακόμα φορά ότι ούτε πανικός, αλλά ούτε και εφησυχασμός χρειάζεται! Πρόβλημα σαφώς υπάρχει, αλλά αισοδοξούμε και μένουμε σπίτι μας ακολουθούντες πιστά τις οδηγίες της Πολιτείας, μέχρι να καταλαγιάσει αυτός ο ιδιότυπος πόλεμος...

Ευχαριστώ!

Read More »

Σαπουνομεγειρεύουμε με τα παιδιάΓράφει και παρασκευάζει η Ελισσάβετ Μιχαλοπούλου Τηλ: 6944550298 

Μένουμε σπίτι και κάπως πρέπει να απασχολήσουμε τα παιδιά .Είμαι σίγουρη ότι θα έχετε δοκιμάσει τα πάντα τόσες μέρες. Το σίγουρο είναι ότι κάποια στιγμή δεν θα τα ικανοποιεί ούτε η ζωγραφική, ούτε οι κατασκευές, ούτε η μαγειρική και γενικά ότι έχουν δοκιμάσει μέχρι στιγμής. Και εδώ θα κάνετε την διαφορά!!!! Θα σαπουνομαγειρέψετε με τα μικρά σας εύκολα, απλά και με ασφάλεια!!! 

Σουπερμάρκετ θα πάτε έτσι και αλλιώς ή σε κάποια αποθήκη με χαρτικά, για να εφοδιαστείτε καθαριστικά, αφρόλουτρα κλπ. Έτσι θα πάρετε και σαπούνια γλυκερίνης που υπάρχουν σε διάφορα χρώματα και αρώματα. Είναι οικονομικά και θα περάσει η ώρα δημιουργικά και θα συμβάλλουν στο πλύσιμο των χεριών!!! (βλέπε εικόνα 1) 


Τι θα χρειαστούμε: 
σαπούνι γλυκερίνης (μόνο γλυκερίνης) 
2 κατσαρολάκια ή σκεύη που θα διευκολύνει εσάς για να κάνουμε το ένα μπεν μαρί και το άλλο θα το χρησιμοποιήσουμε για να λιώσουμε το σαπούνι. (η διαδικασία λέγεται melt and pour) 
Φόρμες / θήκες σιλικόνης για παγάκια σε διάφορα σχέδια ή φορμάκια για cup cake 
Γαντάκια μιας χρήσεως για εσάς και τα παιδάκια.

Διαδικασία: πάντα με την επίβλεψη σας, βάζετε σε ένα κατσαρολάκι ζεστό νερό όπου θα το κάνετε μπεν μαρi. Μετά θα κόψετε εσείς, (εκτός αν είναι παιδιά σε ηλικία που μπορούν να χειριστούν πλαστικό μαχαίρι) μικρά κομματάκια το σαπούνι. Έπειτα θα δώσουμε στα παιδιά το κομμένο σαπούνι, να το βάλουν στο άδειο σκεύος όπου μετά ,θα μπει στο σκεύος με το ζεστό νερό. Θα αφήσουμε να λιώσει καλά το σαπούνι και μετά θα το ρίξετε στις θήκες, για να τους δώσετε το σχήμα που θέλετε. (βλέπε εικόνα 2) Θα το αφήσετε να κρυώσει καλά για να σταθεροποιηθεί και έπειτα ξεφορμάρετε. Αν δείτε κάποιες φουσκαλίτσες, μπορείτε να ψεκάσετε με λίγο λοσιόν οινοπνεύματος και θα φύγουν. Τα νέα σας, σαπουνάκια είναι έτοιμα!!! Τυλίξτε τα, με μεμβράνη φαγητού ή βάλτε τα μέσα σε ένα βάζο!!!! 
Καλή επιτυχία και καλές δημιουργίες!!!! 


Tips: μπορείτε όσο είναι υγρό το σαπούνι, να βυθίσετε κάποιο πλαστικό παιχνιδάκι το οποίο αρέσει πάρα πολύ στους μικρούς μας φίλους, γιατί μετά θα πλένουν συνέχεια τα χεράκια τους, για να πάρουν το παιχνιδάκι!!!! (βλέπε εικόνα 3)


Read More »

Αναπνευστικό Σύστημα. Βοτανική προσέγγιση για πρόληψη και θεραπεία των πιο κοινών παθήσεων.


ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΤΡΩΜΕ...ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΑΝΑΠΝΕΟΥΜΕ 
Το σώμα μας λειτουργεί όπως ένα κερί. Για να ανάψει χρειάζεται οξυγόνο. Μετά την πρόσληψη της τροφής, η οποία εφοδιάζει τον οργανισμό μας με καύσιμα, ο αέρας έρχεται να δώσει στο ανθρώπινο σώμα την απαραίτητη ενέργεια για να τεθεί σε λειτουργεία ολόκληρος ο οργανισμός. Όλοι ξέρουμε πως ο σωστός τρόπος αναπνοής είναι να εισπνέουμε από την μύτη και να εκπνέουμε από το στόμα. Έχετε σκεφτεί πως με κάθε ανάσα που παίρνουμε συνδεόμαστε με κάθε τι πάνω στον πλανήτη;; Κάθε ανάσα μας, δίνει το απαραίτητο οξυγόνο στα κύτταρά μας και την απαραίτητα ενέργεια στον οργανισμό μας. 
Η αναπνοή είναι η βάση της ζωής μας. Χωρίς οξυγόνο δεν θα μπορούσαμε να υπάρξουμε. Όμως μέσω της αναπνοής μπαίνουν στο σώμα μας βλαβερές ουσίες και διάφοροι παθογόνοι οργανισμοί που οδηγούν σε προβλήματα όπως μεταβολικά σύνδρομα, χοληστερίνη, διαβήτη, πίεση, καρδιαγγειακά κλπ. 

Το αναπνευστικό μας σύστημα που είναι άμεσα συνδεδεμένο με το καρδιαγγειακό χωρίζεται σε δύο μέρη, ΤΟ ΑΝΏΤΕΡΟ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΤΩΤΕΡΟ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ: 
ΤΟ ΑΝΩΤΕΡΟ που περιλαμβάνει την μύτη τον φάρυγγα (που εκεί διασταυρώνεται το αναπνευστικό με το πεπτικό) τις αμυγδαλές (οι οποίες αποτελούν μέρος του λεμφικού ιστού το οποίο είναι υπεύθυνο για τον καθαρισμό και την άμυνα του οργανισμού) τον λάρυγγα στον οποίο βρίσκονται οι φωνητικές μας χορδές 
ΤΟ ΚΑΤΩΤΕΡΟ περιλαμβάνει την τραχεία η οποία συνδέεται με τον λάρυγγα η οποία κατεβαίνοντας προς τον θώρακα χωρίζεται σε δύο λοβούς τους βρόγχους οι οποίοι χωρίζονται με την σειρά σε βρογχιόλια. Οι βρόγχοι αποτελούνται από εκατομμύρια κυψελίδες (500 εκατομμύρια είναι ο απίστευτος αριθμός) Εκεί λοιπόν στις κυψελίδες γίνεται όλη η διεργασία της αναπνοής. Ο διαχωρισμός του οξυγόνου από τα άλλα αέρια τα οποία αποβάλλονται από το σώμα με την εκπνοή Να μην ξεχάσουμε πως στην λειτουργία της αναπνοής συμμετέχουν και διάφοροι μύες όπως οι κοιλιακοί οι μεσοπλεύριοι με κυριότερο το διάφραγμα το οποίο συστέλλεται και διαστέλλεται με κάθε αναπνοή εκπνοή. 

ΠΡΟΛΗΨΗ 
Όπως ανέφερα και πριν το αναπνευστικό μας σύστημα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το κυκλοφορικό . Όταν οι πνεύμονές μας χρειάζονται θεραπεία πρέπει σε πρώτη φάση να εξετάσουμε και το καρδιαγγειακό μας σύστημα. Σε δεύτερη φάση το πεπτικό και σε τρίτη τα απεκκριτικά μας όργανα (έντερο κλπ) Η καλύτερη πρόληψη για να μην νοσήσει το αναπνευστικό μας είναι να φροντίζουμε να υπάρχει πλούσια ροή οξυγόνου στα κύτταρά μας. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε με 
- καθημερινή άσκηση (περπάτημα) 
- σωστή διατροφή (μεσογειακή) 
- συνειδητή αναπνοή (προσευχή-διαλογισμό)  
- ποιότητα ζωής (ψυχοσωματικά -ΑΠΟΘΑΡΡΥΝΣΗ-ΘΛΙΨΗ-ΑΠΟΡΡΙΨΗ-ΠΟΝΟΣ-Δάκρυα που πνίγηκαν-παράπονα που δεν εκφράσαμε-καταπιεσμένα θέλω-αρνητική θεώρηση πραγμάτων και καταστάσεων) 

Θυμηθείτε πως πρέπει πάση θυσία να αποφύγουμε να κάνουμε την στεναχώρια μας ασθένεια Θα σας πω κάτι που επαναλαμβάνω εκατομμύρια φορές στα παιδιά μου και στα εγγόνια μου ΓΙΝΟΜΑΣΤΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ ΠΗΓΑΙΝΟΥΜΕ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΚΟΙΤΑΜΕ 

ΒΟΤΑΝΑ ΤΟΥ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ 
Τα δραστικά συστατικά των βοτάνων καθώς και η μεταξύ τους συνέργεια είναι το θεμέλιο όπλο ενός βοτανοθεραπευτή ενάντια στα αίτια που προκαλούν την ασθένεια. Παλιότερα η χρήση των βοτάνων γινόταν ανάλογα σε ποια ασθένεια τα χρησιμοποιούσαν. Πλέον η χρήση τους γίνεται σε συνδυασμό των ιδιοτήτων τους. Αυτό όλο λέγεται ΣΥΝΕΡΓΙΣΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ. Στις παθήσεις του αναπνευστικού έχουμε βοηθούς μια μεγάλη γκάμα από βότανα που χοντρικά τα χωρίζουμε σε κατηγορίες ανάλογες των δράσεων που προσφέρουν πχ ΑΝΤΙΚΑΤΑΡΡΟΪΚΑ-ΑΝΤΙΜΙΚΡΟΒΙΑΚΑ-ΑΝΤΙΠΥΡΕΤΙΚΑ-ΑΠΟΧΡΕΜΠΤΙΚΑ-ΓΛΙΣΧΡΑΣΜΑΤΩΔΗ-ΣΤΗΘΙΚΑ ΚΛΠ Μερικά από τα βότανα που ανοίκουν στις παραπάνω κατηγορίες είναι ΑΧΙΛΛΕΑ-ΒΕΡΜΠΑΣΚΟ-ΕΥΠΑΤΟΡΙΟ-ΣΚΟΡΔΟ-ΕΧΙΝΑΚΕΙΑ-ΘΥΜΑΡΙ-ΙΝΟΥΛΑ-ΜΟΛΟΧΑ-ΑΛΘΑΙΑ-ΠΡΙΜΟΥΛΑ-ΣΑΠΟΥΝΟΧΟΡΤΟ-ΒΗΧΙΟ-ΓΛΥΚΑΝΙΣΟ-ΛΟΜΠΕΛΙΑ-ΜΑΡΡΟΥΒΙΟ ΚΛΠ 

 ΚΟΙΝΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΒΟΤΑΝΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ 

ΣΥΝΑΧΙ-ΚΑΤΑΡΡΟΗ-ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ Τσάι από σαμπούκο γλυκανισο και μάραθο. Βιταμίνη C σε συνδυασμό με κυνόροδο.Αποφυγή βλεννογενών τροφών (γαλακτοκομικά, αβγά, δημητριακά, ζάχαρη, αμυλούχα λαχανικά) ΒΗΧΑΣ Σε τσάι άνθη μολόχας, αλθαίας, βήχιου, μενεξέ, βερμπάσκου, παπαρούνας.

ΦΑΡΥΓΓΙΤΙΔΑ-ΛΑΡΥΓΓΙΤΙΔΑ-ΑΜΥΓΔΑΛΙΤΙΔΑ Γαργάρες με πετιμέζι και σαμπούκο. Τσάι αλθαίας, εχινάκειας και φασκόμηλου ΓΡΙΠΗ Βιταμίνη C, κυνόροδο, σκόρδο και κρεμύδι, εχινάκεια, ευπατόριο, μέντα 

ΠΝΕΥΜΟΝΙΑ Συνδυάζονται μαλακτικά και εφιδρωτικά βότανα.  Ευπατόριο, καγιέν, βερμπάσκο, ασκληπιάδα, σκόρδο, σύμφυτο, αλθαία, σαμπούκος ΚΑΤΑΠΛΑΣΜΑ λιναροσμπορος 

ΚΟΚΚΥΤΗΣ Τσάι από 2 μέρη ιεράκειο και από 1 μέρος δροσέρα, βήχιο,θυμάρι, μαρρούβιο ΑΣΘΜΑ Χρειάζονται περισσότερα από ένα βότανα καθώς και συνδυασμός ανάλογα της περίπτωσης Αγριοκερασιά, γλυκόριζα και εφέδρα είναι σε γενικές γραμμές τα βότανα που βοηθούν. 

ΙΓΜΟΡΙΤΙΔΑ Για μικρό χρονικό διάστημα συνδυασμός με ίσα μέρη από εχινάκεια, σολιντάγκο, υδραστίδα, φύλλα αλθαίας Η ιγμορίτιδα χρειάζεται διατροφή βιταμίνη C και σκόρδο μακροπρόθεσμα 

ΠΟΛΥΠΟΔΕΣ Εισπνοές από αιματόρριζα και φασκόμηλο και τοπική επάλειψη από έλαιο θούγιας. 

ΒΡΟΓΧΙΤΙΔΑ ΟΞΕΙΑ ή ΧΡΟΝΙΑ Σε τσάι ή βάμμα ινούλα, βερμπάσκο, μελισσόχορτο, τσουκνίδα, και  Εισπνοές με ευκάλυπτο, λεβάντα, δεντρολίβανο, πεύκο, γλυκάνισο. Αλοιφη με ευκάλυπτο και έλαιο καμφοράς (το κοινό μας βιξ)

 Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΘΕΙ ΜΕ ΣΕΛΗΝΙΟ ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟ ΚΑΙ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ Α Ε ΚΑΙ C

Έρευνα-κείμενο
Ειρήνη Παληού Βοτανοθεραπεύτρια

Βιβλιογραφία-Πηγές

https://www.ema.europa.eu/en/human-regulatory/herbal-products/european-union-monographs-list-entries
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3984792/
https://www.nhlbi.nih.gov/health-topics/how-lungs-work
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6145 130/
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0378874111000183
Γιώργος Έλληνας, Το μικρό βιβλίο της Βοτανολογίας
Οδηγός Βοτανοθεραπείας David Hoffmann
Το πράσινο φαρμακείο Βοτανοθεραπείες Dr James Duke
Culpepper's colour herbal
Κώστας Μπαζαίος 100 βότανα 2000 θεραπείες
Andreas Moritz Το πλήρες βιβλίο της εναλλακτικής ιατρικής
Μαρία Τρέμπεν Υγεία από το φαρμακείο του Θεού
Μάκης Αξιώτης Βαγγέλης Αξιώτης Φυτά της Ελλάδας Η έρευνα στη Λέσβο


Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στο www.botanologika.gr   δεν θα πρέπει σε καμιά περίπτωση να θεωρούνται ως τεκμηριωμένες πληροφορίες, συμβουλές ή ως παραίνεση για συγκεκριμένη ενέργεια. Καθώς το www.botanologika.gr. είναι ενας ενημερωτικός δικτυακός τόπος και περιλαμβάνει μεταξύ των άλλων και πληροφορίες για την υγεία, σε καμία περίπτωση οι πληροφορίες αυτές δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ιατρική γνωμάτευση ή άλλη επιστημονική υπόδειξη. Όλοι οι χρήστες του www.botanologika.gr καλούνται να απευθυνθούν στον ανάλογο επαγγελματία πριν εφαρμόσουν οποιαδήποτε πληροφορία που παρέχεται από τον δικτυακό τόπο του  www.botanologika.gr

Το www.botanologika.gr δηλώνει ρητά ότι δεν φέρει καμία απολύτως ευθύνη για την τυχόν εφαρμογή, από οποιονδήποτε, οποιασδήποτε πληροφορίας υπάρχει στο περιεχόμενό του. 


Read More »

Τσάι Κομπούχα: Το χάρισμα της φύσης


Γράφει η Μαίρη Κεφαλά

Τσάι Κομπούχα ή τσάι της Μαντζουρίας

Χαρίζοντας καλούδια που χάρισε και μένα ο κήπος μου,μου χάρισαν ως δώρο ευχαριστίας, ένα χάρισμα, ένα μανιτάρι για τσάι όπως μου είπαν. ( Η υπερβολική χρήση της λέξης «χαρίζω»  έχει μια σκοπιμότητα που θα δείτε πιο κάτω.) 

Στην ουσία ήταν ένα κοινό βάζο που μέσα σε μια μικρή ποσότητα υγρού που περιείχε, υπήρχε μια μάζα όπως η «μάνα» του ξυδιού. 
Και η αλήθεια είναι αυτή, ότι ήταν ένας ζυμομύκητας (μανιτάρι), όπως αυτός του ξυδιού. Μου είπαν ότι το τσάι του, είναι ΠΟΛΥ ωφέλιμο-με παρέπεμψαν να περιηγηθώ στο google  για περισσότερα- και μου έδωσαν οδηγίες παρασκευής. 

Διάβασα λοιπόν για το μύκητα Kombucha που βρήκα τα οφέλη του εξαιρετικά, θεωρείται θρεπτικός και θεραπευτικός για μια σειρά από προβλήματα υγείας και μπορούμε να τον  καλλιεργήσουμε  μόνοι μας!Ειδικά κάποια από αυτά ήταν για μένα «tothepoint»


Μέσω της ζύμωσης του μύκητα που τον συγκεκριμένο έμαθα ότι τον αποκαλούν“SCOBY”απελευθερώνονται πολλές θρεπτικές και θεραπευτικές ουσίες όπως:

Προβιοτικά στοιχεία ,ένζυμα, οργανικά οξέα

Συμβάλλουν στην αποτοξίνωση του οργανισμού, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην εξισορρόπηση της λειτουργίας του ήπατος.Βιταμίνες του συμπλέγματος Β και σε μεγαλύτερες ποσότητες τις Β1, Β2, Β6 και Β12, : 

 Τονώνουν τον οργανισμό, δρουν υπέρ  της ομαλής λειτουργίας του νευρικού συστήματος  και συμβάλλουν στο μετασχηματισμό των λιπών και των πρωτεϊνών, άρα ρυθμίζει το μεταβολισμό και βοηθά στην απώλεια βάρους

Βιταμίνη C:Γνωστή για την αποτοξινωτική της δράση και τα οφέλη της στο ανοσοποιητικό σύστημα.
Οργανικά οξέα (γαλακτικό οξύ,οξικό οξύ, γλυκουρονικό οξύ, βουτυρικό οξύ) αμινοξέα: 

Ρυθμίζουν το πεπτικό σύστημα, είναι αντισηπτικά, αποτοξινωτικά. αναστέλλουν την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών, αλλά χωρίς να βλάπτουν τα ευεργετικά βακτήρια..


Γενικά το τσάι Κομπούχα είναι ένα εξαιρετικό τονωτικό! Αυτές θα έλεγα είναι κάποιες από τις βασικότερες δράσεις, (απείρως περισσότερα μπορείτε να βρείτε στο διαδίκτυο)και επιπλέον θα συμπλήρωνα ότι δρα κατά  της ανορεξίας, της αρθρίτιδας,της αθηροσκλήρωσης, της δυσκοιλιότητας του διαβήτη, αμβλύνει τα συμπτώματα του εκζέματος,  βελτιώνει την όψη του δέρματος και των μαλλιών, βοηθά στην καταπολέμηση της αϋπνίας και έχει έντονη αντιγηραντική δράση . 

Και αυτό όχι μόνο το Τσάι Κομπούχα αλλά και  το Kombuchascoby. Και τα δύο μπορούν να μπουν σε καλλυντικές παρασκευές. 

Το τσάι στην υδατική φάση κρεμών το δε Kombuchascoby ως κατωτέρω:   

Ως μάσκα προσώπου, ολόκληρη ή αλεσμένη, επίσης ως ζωντανός επίδεσμος. Η οξύτητα πιστεύεται ότι βοηθά στην υποστήριξη της επούλωσης.


Η παρασκευή του τσαγιού Κομπούχα είναι σχετικά απλή. Απαραίτητη προϋπόθεση να έχουμε  ένα Kombuchascoby, ένα μαύρο ή πράσινο τσάι επιλογής μας, άσπρη ζάχαρη και νερό. 
Όταν λέμε τσάι δεν εννοούμε απαραίτητα το Κεϋλάνης. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όποιο βότανο θα χρησιμοποιούσαμε εδώ στην Ελλάδα για να φτιάξουμε το τσάι μας. Φασκόμηλο, δίκταμο, τσάι βουνού, δεντρολίβανο κλπ. Οι ιδιότητες του χρησιμοποιούμενου βοτάνου θα περάσουν και στο τσάι Κομπούχα.Αναλυτικότερα θέλουμε: 

1Kombuchascoby,

1 λίτρο νερό βρύσης

1 φλιτζάνι βοτάνου

100 gr Άσπρη ζάχαρη.


Τρόπος παρασκευής:


Με το νερό και το βότανο φτιάχνουμε το τσάι μας με τον γνωστό τρόπο. Όσο είναι ακόμα καυτό ρίχνουμε και την  ζάχαρη και ανακατεύουμε να διαλυθεί. . Η ζάχαρη δεν αποτελεί γλυκαντικό για το τσάι μας αλλά τροφή για τον μύκητα.   
Τα 100 grανά λίτρο είναι μια μέγιστη ποσότητα, μπορεί να μπει και λιγότερο. Αφήνουμε να κρυώσει. Κρύο πλέον μεταφέρουμε και σουρώνουμε το τσάι μας σε ένα καθαρό, αποστειρωμένο το προτιμότερο, γυάλινο δοχείο μεγαλύτερο του ενός λίτρου. 

Ρίχνουμε μέσα στο τσάι και το μύκητα μας με το υγρό του. Καλύπτουμε το δοχείο ΟΧΙ με καπάκι, αλλά με πανί ή γάζα και στερεώνουμε με λάστιχο. Πρέπει να αναπνέει.  Το αφήνουμε σε μέρος ξηρό, σκοτεινό, με καλό αερισμό και χωρίς μυρωδιές για να γίνει η ζύμωση. Από την 5ημέρη ξεκινάμε την δοκιμή .Κατ΄ αρχήν  θα πρέπει να δούμε πάνω από τον αρχικό Kombuchascoby, και ένα babyscoby. 

 Το ποτό δεν θα έχει πλέον γλυκιά γεύση, η γεύση και η οσμή του όλου περιεχομένου πρέπει να είναι όξινη και η αίσθηση του  υγρού να είναι αυτή του αναβράζοντος  αναψυκτικού.   Αν δεν είναι, το αφήνουμε 1-2 ημέρες ακόμα. Αν το ξεχάσουμε και το αφήσουμε πολύ περισσότερο θα γίνει ένα κανονικό ξύδι.. 

Μετά την ολοκλήρωση της ζύμωσης,αφαιρέστε τον παλιό και το νέο μύκητα από το μείγμα  και βάλτε τους το κάθε ένα, σε ένα νέο επίσης καθαρό βάζο με μικρή ποσότητα του υγρού τους για επόμενη χρήση. Το «ποτό» που προέκυψε από την ζύμωση θα το φυλάξουμε σε καθαρά γυάλινα μπουκάλια προς χρήση.Χρήση : 

 Ξεκινήστε πίνοντας μισό ποτήρι νερού τσάι Κομπούχα το πρωί.  Σε μία εβδομάδα, προσθέστε μισό ακόμη ποτήρι νωρίς το βράδυ. Παρατηρώντας τις αντιδράσεις του οργανισμού σας, φτάνετε μέχρι και τα 2 ποτήρια ημερησίως. Αν υπάρχουν παρενέργειες όπως διάρροια, μειώστε την δοσολογία και δώστε στον οργανισμού αυτό μόνο που θέλει και μπορεί να διαχειριστεί, αν και πολλοί συστήνουν έως και τρία ποτήρια ημερησίως. 


Προσοχή : Το τσάι Κομπούχα λόγω γεύσης έχει ή φανατικούς φίλους ή φανατικούς εχθρούς. Προσοχή  λοιπόν στην πρώτη  σας γνωριμία με το ποτό κομπούχα.  ( στο εξωτερικό υπάρχουν μαγαζιά που σερβίρουν το συγκεκριμένο ποτό)

 Επίσης ΟΧΙ σε χρήση από εγκύους, παιδιά κάτω των πέντε ετών και αν υπάρχει υποκείμενο πρόβλημα υγείας.


 Το Τσάι Κομπούχα είναι ένα Χάρισμα  της φύσης
 ( έρχομαι να αναλύσω αυτό που έγραψα στην αρχή).

 Όταν ρώτησα αυτόν που μου το χάρισε «Από πού μπορώ να αγοράσω νέο μανιτάρι Κομπούχα αν χρειαστώ?» Η απάντηση ήταν «Μπορεί στο διαδίκτυο να βρείτε να αγοράσετε, ΑΛΛΑ το Κομπούχα  δεν αγοράζεται, χαρίζεται. Μπορείτε εσείς να  χαρίζετε κάθε νέοbabyscoby που θα παράγετε σε φίλους σας, ή τα δίνετε πάλι σε μας, που επίσης τα διαθέτουμε δωρεάν  σε άτομα που τα ζητούν» . 

Τέλος να σημειώσω ότι η διάρκεια ζωής κάθε  μύκητα Κομπούχα  είναι το πολύ για 8 χρήσεις.Read More »

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΚΑΤΣΑΡΌΛΑΣ ΓΙΑ ΜΠΑΚΑΛΙΆΡΟ ΣΚΟΡΔΑΛΙΆ!!!!

 Συνταγή από Μαρία Πιστέντη
 Εστιατόριο Κατσαρόλα
Βασιλέως Παύλου 3  Ραφήνα
Μεθαύριο έχουμε την Εθνική μας γιορτή της 25ης Μαρτίου και ως είθισται σύμφωνα με την παράδοση, την ημέρα του Ευαγγελισμού απολαμβάνουμε μπακαλιάρο, τυλιγμένο με τραγανό κουρκούτι κι από δίπλα μπόλικη, αθάνατη σκορδαλίτσα, να τρώει η μάνα και του παιδιού να μη δίνει! Φέτος, λόγω του κορονοιου, δεν θα σας τον ετοιμάσουμε στην Κατσαρόλα.... 

Δυστυχώς ή ευτυχώς, φέτος θα τον φτιάξετε στο σπίτι σας..... Όμως, σας έχουμε ετοιμάσει την συνταγή για να φτιάξετε εύκολα και νόστιμα τον μπακαλιάρο σας!!! Συνήθως οι περισσότεροι αγοράζουν παστό μπακαλιάρο τον οποίο πρέπει να ξαρμυρίσουμε με προσοχή για 2 με 3 μέρες πριν. Υπάρχει βέβαια και η λύση του κατεψυγμένου μπακαλιάρου που δεν σου στερεί καμία απόλαυση αν τον ξεπαγώσεις σωστά και τον στραγγίξεις πολύ καλά.

Προσοχή!! Έχει μεγάλη σημασία το σωστό ξαλμύρισμα στον παστό μπακαλιάρο όπως και το σωστό ξεπάγωμα στον κατεψυγμένο.... 

Αφού επιλέξετε τον μπακαλιάρο που θα χρησιμοποιήσετε δείτε την συνταγή μας:

 Για 3-4 άτομα: 1 φύλλο μπακαλιάρο γύρω στα 800-1000 γρ. Καλαμποκέλαιο για το τηγάνισμα. 
Για το κουρκούτι: 1 κουτάκι μπύρα 300 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του 1/2 κ. γλυκού αλάτι ( αν χρησιμοποιείτε κατεψυγμένο μπακαλιάρο) 
1/2 κ. γλυκού ζάχαρη και λίγο πιπέρι. 

Εκτέλεση: Σ΄ένα μπολ ρίχνουμε την μπύρα, το αλάτι, την ζάχαρη, το πιπέρι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι κοσκινισμένο για να μην μας κάνει σβολάκια. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει ένας πηχτός και λείος χυλός. Το σημαντικό είναι ότι το κουρκούτι πρέπει να είναι έτοιμο από νωρίς για να μείνει τουλάχιστον μια ώρα στο ψυγείο. 
Για τον μπακαλιάρο: Αν χρησιμοποιήσουμε παστό μπακαλιάρο: Κόβουμε τον μπακαλιάρο σε κομμάτια μέτρια. Ξεπλένουμε τα κομμάτια από το αλάτι και τα βάζουμε σε μία λεκάνη με μπόλικο νεράκι (2 μέρες πριν )με το δέρμα πάνω. Αλλάζουμε αρκετές φορές το νερό κατά την διάρκεια του ξαρμυρίσματος. Βάζουμε την λεκάνη μας στο ψυγείο.
 Την 2η μέρα στραγγίζουμε τον μπακαλιάρο και αφαιρούμε το δέρμα αν θέλουμε. Τον βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξει καλά. Τον σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί. Ζεσταίνουμε μπόλικο λάδι στο τηγάνι, βουτάμε τα κομμάτια στο κουρκούτι. Αφήνουμε τον περίσσιο χυλό να τρέξει και τα τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν κι από τις δύο πλευρές. Μόλις είναι έτοιμα τα τοποθετούμε σε χαρτί κουζίνας για να απορροφηθεί το περίσσιο λάδι και σερβίρουμε με σκορδαλιά.

 Προσοχή! Δεν βάζουμε πολλά κομμάτια μαζί στο τηγάνι γιατί πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού και δεν θα γίνε σωστά το φαγητό. Για τη σκορδαλιά, υπάρχουν πολλές εκδοχές παρασκευής... 

Εγώ στην Κατσαρόλα προτιμώ και φτιάχνω την εξής εκδοχή: 


Βράζουμε 3 με 4 μεγάλες πατάτες καθαρισμένες και κομμένες στα 4. Μόλις βράσουν καλά τις στραγγίζουμε (κρατάμε λίγο από το νεράκι στην άκρη). Χτυπάμε στο μουλτι 2 - 3 σκελίδες σκόρδο μαζί με 3-4 κουταλιές σούπας ξύδι και 1/2 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο. 

Λιώνουμε τις πατάτες με το ειδικό εργαλείο ή με πηρούνι και προσθέτουμε το μείγμα του σκόρδου. Βάζουμε και λίγο απ'το νεράκι που κρατήσαμε από το βράσιμο και προσθέτουμε αλάτι. Το σκόρδο πάει κατά βούληση... 


Εξαρτάται πως σας αρέσει... Προσθέστε ή αφαιρέστε.... Σίγουρα να φτιάξετε μια ωραία φρεσκοκομμένη μαρουλοσαλάτα με άνηθο και φρέσκο κρεμμυδάκι!!! 

Μπυρίτσα, τσικουδιά, ουζάκι.... Ότι επιθυμείτε!!! Στην υγειά σας... Εύχομαι του χρόνου να είμαστε καλά και να σας μαγειρέψουμε εμείς στην Κατσαρόλα!!! 

Καλή Επιτυχία!!!

Read More »

Φτιάχνω λικέρ αρμπαρόριζας- ΣΥΝΤΑΓΗΑπό τον φίλο και αναγνώστη μας Θοδωρή.
Σήμερα προετοιμασία λικέρ αρμπαρόριζας! 

Το όνομα της αρμπαρόριζας προέρχεται από τις λέξεις erba + roza, που στα ιταλικά σημαίνει χόρτο με ρόδινο χρώμα (λόγω του άνθους του). 
Στο τέλος η συνταγή.Την πρότεινε η φίλη Μαρία Λαϊνα Γιαννακοπούλου και την ευχαριστούμε πολύ! Ελπίζουμε μέχρι της 10 Απρίλη να ναι έτοιμο και μακάρι ανοίγοντας το να χαρούμε και το τέλος αυτού του εφιάλτη!


 Και η συνταγή: Μένουμε μαζί! Μένουμε σπίτι! Μένουμε δυνατοί!

Read More »

ΑΓΙΟΥΡΒΕΔΑ : Το πιο ισχυρό γιατροσόφι..Μουμιγιό!


Το πιο ισχυρό γιατροσόφι έχει όνομα και  έρχεται από την Αγιουρβεδική βοτανολογία.

Μουμιγιό, Мумиё, Mumijo, Shilajit, Шилажит....οι άνθρωποι χρησιμοποιούν αυτό το θαυματουργό εργαλείο χιλιάδες χρόνια. Βρέθηκε στο Θιβέτ, Ινδία και Αλτάι. 

Προστατεύει τα νευρικό σύστημα, τα οστά,τα μαλλιά και νύχια, μειώνει τις αλλεργίες και πεπτικά προβλήματα, χρησιμοποιήσετε για βελτίωση μνήμης και θεραπεία του διαβήτη Κάποιοι λένε ότι το Shilajit είναι το ιερό ελιξίριο των Αλχημιστών...εγώ ξέρω ότι είναι απλά θαυματουργό θεραπευτικό ελιξίριο ...

Η Olga Giouzakova μας  μαθαίνει το ιερό ελιξίριο των Αλχημιστών!Read More »

Μέλι πεύκου και τα οφέλη για την υγείαΓράφει η Louise Amvrosia

Το πευκόμελο είναι μελίτωμα με παχιά υφή, κεχριμπαρένιο σκούρο χρώμα και γεύση ρητινώδης - ξυλώδης, λιγότερο γλυκιά από άλλα μέλια λόγω χαμηλής συγκέντρωσης σακχάρων. Περιέχει φώσφορο, κάλιο, ασβέστιο, θείο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, βόριο, σίδηρο, χαλκό. 

Οφέλη για την υγεία 

Το μέλι πεύκου έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, είναι αντιοξειδωτικό, ανοσοδιεγερτικό, καθαριστικό, βοηθά στη θεραπεία ορισμένων βακτηριακών, δερματολογικών, εκφυλιστικών, φλεγμονωδών και αυτοάνοσων νόσων. Όταν χρησιμοποιείται εξωτερικά, είναι ευεργετικό για τραύματα. Χρησιμοποιείται επίσης κατά της φλεγμονής των ωοθηκών. Βοηθά σε αναπνευστικά προβλήματα ως αποχρεμπτικό και ανακουφιστικό αναπνοής. 
Το καλύτερο μέλι για πνευμονικές παθήσεις, χρόνιο βήχα, άσθμα και βρογχίτιδα. Εάν μάλιστα το μέλι καταναλώνεται με την κηρήθρα, θα έχει αποτελέσματα βρογχοδιασταλτικού. 

Έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες. 

Μια πρόσφατη μελέτη που συνέκρινε 18 ποικιλίες μελιού, τόσο τα λουλούδια όσο και τα μέλια των δασών, διαπίστωσε ότι το ελληνικό μέλι πεύκων είχε τις ισχυρότερες αντιβακτηριακές ιδιότητες μεταξύ των δοκιμασμένων μελιών . Βρέθηκε ότι ασκεί αντιβακτηριακά αποτελέσματα εναντίον Ε. Coli , S. marcescens , Β. Sphaericus , S. epidermidis και Β. Subtilis. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο The Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences το 2012. 

 Έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. 

Τα αντιοξειδωτικά είναι μόρια προστασίας της υγείας που εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, τα ασταθή μόρια που έχουν συσχετιστεί με ένα ευρύ φάσμα συνθηκών που σχετίζονται με την ηλικία, από καρδιακές παθήσεις και καρκίνο μέχρι εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας και το Alzheimer. Βοηθά σε δερματικά προβλήματα, επούλωση τραυμάτων και εγκαυμάτων


https://www.facebook.com/Amvrosia-%CE%91%CE%BC%CE%B2%CF%81%CE%BF%CF%83%CE%AF%CE%B1-418647871850203/ 
 Επικοινωνία: Amvrosia

Read More »

Φτιάξε το δικό σου ψωμί εύκολα και γρήγορα.

Συνταγή από τους αναγνώστες μας Αθηνά και Απόστολο

Κάντε το δικό σας ψωμί εύκολα και γρήγορα μόνοι σας στο σπίτι!
 

Για 2 κιλά ψωμί...

Υλικά

8 κούπες αλεύρι
1 φακελάκι μαγιά
2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη
2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
2 κουταλιές της σούπας λάδι
1 κουταλιά της σούπας ξύδι
3 κούπες νερό (όσο πάρει)
Σουσάμι προαιρετικά Εκτέλεση

Φουσκώνουμε την μαγιά στο νερό για 10 λεπτά,
με 2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη.


2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι ανακατεμένο στo αλεύρι
2 κουταλιές της σούπας λάδι 1 κουταλιά της σούπας ξύδι.


Στην συνέχεια το ζυμώνουμε και κατόπιν 

για 1 ώρα φούσκωμα η ζύμη, και κατόπιν το πλάθουμε
και μετά από 1 ώρα ξεκούραση "φούσκωμα" και ψήσιμο στους 220 πάνω κάτω στην μέση του φούρνου το ταψί για μισή ώρα.

Καλή επιτυχία!

Read More »

Αισθανθείτε ανάλαφροι με ταραξάκο!Ταραξάκο (Taraxacum officinale)

Γράφει και παρασκευάζει ο Άγγελος Ορέστης

Μεσούντος του κορονοϊού  και με μια ηλιόλουστη  πρώτη μέρα της Άνοιξης,σκέτη πρόκληση και με την Φύση να οργιάζει στην αναγέννηση και  στην πανδαισία των χρωμάτων τι κάνει κανείς για να μην του την ‘’βαρέσει κατακούτελα’’ ολημερίς  η κλεισούρα μέσα στο σπίτι?

Προσωπικά  πρωί-πρωί πήρα το ποδήλατό μου  και έφυγα μακρυά από την πόλη μου, άνθρωπος να μην με βλέπει , μα ούτε και να τον  βλέπω ,,( Είπαμε …Κορονοιός γαρ)

Σε μια απόσταση 5-6 χιλιομέτρων το κτήμα ενός φίλου με αρτεσιανό νερό!
Κατακίτρινο χαλί κάτω το ανθισμένο ταραξάκο! 

Ε! δεν ήθελα τίποτα άλλο! Ευκαιρία να κάνουμε το ανθοίμαμα DANDELION

Το Dandelion λοιπόν είναι το ανθοίαμα του  γνωστού μας και πολύ προσφιλούς   Ταραξάκο .

Ανήκει στα καλλιφορνέζικα ανθοιάματα (F.E.S) και συστήνεται για μεγάλη σωματική ένταση,για σωματική δυσκαμψία και κυρίως αυτής που προέρχεται από  ένα βαρύ μυϊκό σύστημα.

Κυριολεκτικά καθαρίζει και αποβάλλει την ένταση από το σύστημά μας  ξεκουράζοντας τους μύες από φυσικές αλλά και συναισθηματικές εντάσεις και βελτιώνοντας έτσι τη στάση και την ευλυγισία του σώματος.

Και οι εντάσεις αυτές προέρχονται  από τις συνθήκες ζωής  του σύγχρονου ανθρώπου  που πιέζει τον εαυτό του , για πολλούς –πολλούς λόγους  , πιέσεις που δεν τον αφήνουν   να ηρεμεί, να χαλαρώνει,  με αποτέλεσμα όλη αυτή η ένταση  να  αποθηκεύεται  ή να μεταβιβάζεται  αργά ή γρήγορα στο μυοσκελετικό του σύστημα..

Επίσης…. Αποβαίνει χρήσιμο και σε τύπους ανθρώπων που κρατάνε θυμό με τον εαυτό τους , και  ο λόγος είναι γιατί βοηθάει στην απελευθέρωση  πιεστικών συναισθημάτων,

Τέλος είναι ιδιαίτερα χρήσιμο και σε καταστάσεις που απαιτούν άριστη  σωματική ευλυγισία (γιόγκα, γυμναστές ακροβάτες κλπ)

Πώς να μην ευγνωμονούμε λοιπόν την Μάννα Γη που ακόμα και σ αυτό το θέμα έρχεται αρωγός και συμπαραστάτης μας?

Read More »