Home / Περιβάλλον

Περιβάλλον

Γιατί δεν πρέπει να δίνετε σοκολάτα στα κατοικίδια

Προειδοποίηση προς τους ιδιοκτήτες σκύλων - και όχι μόνο - να μην δίνουν στα ζώα σοκολάτα, διότι είναι η κύρια αιτία δηλητηρίασής τους, απηύθυναν Βρετανοί κτηνίατροι.

«Η σοκολάτα είναι ιδιαιτέρως τοξική για τους σκύλους, διότι περιέχει καφεϊνη και θεοβρωμίνη - δύο ουσίες στις οποίες είναι εξαιρετικά ευαίσθητοι», δήλωσε στον βρετανικό Τύπο ο δρ Χιου Στέισι, διευθυντής Κλινικών Υπηρεσιών της αλυσίδας κτηνιατρείων Vets4Pets.

«Σε αντίθεση με τους ανθρώπους, ο οργανισμός του σκύλου δυσκολεύεται να διασπάσει και να αποβάλλει αυτές τις ουσίες, και έτσι εύκολα συσσωρεύονται στο αίμα του και οδηγούν σε τοξικές αντιδράσεις της καρδιάς, του κεντρικού νευρικού συστήματος και των νεφρών».

Ο κίνδυνος που διατρέχουν τα ζώα αυξάνεται κατ’ αναλογίαν με τα επίπεδα του κακάο στη σοκολάτα, διότι όσο περισσότερο κακάο περιέχει η σοκολάτα, τόσο υψηλότερα είναι και τα επίπεδα της θεοβρωμίνης.

Έτσι, η μαύρη σοκολάτα είναι η πιο επικίνδυνη για τα ζώα και είναι πιθανότερο να προκαλέσει επικίνδυνες επιπλοκές απ’ ό,τι η λευκή ή η σοκολάτα γάλακτος, κατά τον δρα Στέισι.

Ο κίνδυνος εξαρτάται, επίσης, από το μέγεθος του σκύλου, αλλά ο γενικός κανόνας είναι πως για τους περισσότερους κατοικίδιους σκύλους ακόμα και οι μικρές ποσότητες σοκολάτας μπορεί να έχουν δυσάρεστες συνέπειες, πρόσθεσε.

Στα συμπτώματα της δηλητηρίασης του σκύλου από τη σοκολάτα συμπεριλαμβάνονται έμετος, διάρροια, αυξημένη σωματική θερμοκρασία και καρδιακός παλμός, γρήγορη αναπνοή και τελικά σπασμοί και καρδιακή ανεπάρκεια.

Για να αποφευχθούν όλ’ αυτά, οι ειδικοί συνιστούν να μην δίνετε ως «δώρο» σοκολατάκια στους σκύλους σας και να έχετε όλες τις σοκολάτες σε μέρη όπου δεν έχουν πρόσβαση τα ζώα.

Οι γάτες και τα τρωκτικά

Τι γίνεται, όμως, με τα άλλα κατοικίδια; Αν και σε γάτες, κουνέλια και τρωκτικά δεν παρατηρούνται τόσο πολλά περιστατικά δηλητηρίασης από σοκολάτα όσα στους σκύλους, και αυτά μπορεί να εκδηλώσουν παρενέργειες έπειτα από την κατανάλωσή της, είπε ο δρ Στέισι.

«Εάν έχετε την υπόνοια ότι το κατοικίδιό σας έφαγε σοκολάτα, το ασφαλέστερο είναι να απευθυνθείτε αμέσως στον κτηνίατρό σας μήπως χρειάζεται έλεγχο», κατέληξε.

ΠΗΓΗ: tanea.gr

Read More »

Θεσσαλονίκη: Αντιπλημμυρικά έργα στην κοίτη του ποταμού Αλιάκμονα

Αντιπλημμυρικά έργα θα γίνουν στην κοίτη του ποταμού Αλιάκμονα στην περιοχή της Γέφυρας Θεσσαλονίκης.

Η οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ενέκρινε την Τρίτη την κατακύρωση της σύμβασης του έργου, που σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες, εφόσον τηρηθούν οι διαδικασίες που απαιτούνται, αναμένεται να αρχίσει το φθινόπωρο.

Υπηρεσιακοί παράγοντες της περιφέρειας ανέφεραν ότι τα έργα που γίνονται κάθε χρόνο είναι απαραίτητα, προκειμένου να καθαρίζεται η κοίτη του ποταμού από φερτά υλικά και να αποφεύγεται με αυτό τον τρόπο ο κίνδυνος εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων.

Πέρυσι έγιναν ανάλογοι καθαρισμοί, στηρίξεις των πρανών της κοίτης του ποταμού και αναχώματα ενώ και την επόμενη χρονιά θα γίνουν αντίστοιχες παρεμβάσεις.

Λόγω, άλλωστε, της περιόδου αναπαραγωγής των πουλιών από τον Απρίλιο μέχρι τον Αύγουστο, οποιεσδήποτε παρεμβάσεις θα ξεκινήσουν το Φθινόπωρο, εφόσον το επιτρέπουν και οι κλιματολογικές συνθήκες.

Το ύψος του έργου, προϋπολογισμού 700.000 ευρώ, με την έκπτωση της τάξης του 75% θα ανέλθει σε 175.000 ευρώ.

Από την πλευρά των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, o Γιάννης Ανδρίτσος από την "Περιφέρεια Πρωταθλήτρια" επισήμανε ότι υπήρξαν μεγάλες καθυστερήσεις για τα αντιπλημμυρικά έργα ενώ ο Γιώργος Θεοδωρόπουλος από τη "Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα" και ο Δημήτρης Μούρνος από την παράταξη "Συμμετέχω" εξέφρασαν επιφυλάξεις για τα μεγάλα ποσοστά της έκπτωσης στο έργο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read More »

Βρέθηκαν απολιθώματα ηλικίας 2,4 δισ. ετών που μοιάζουν με μύκητες

Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων ανακάλυψε στη Νότια Αφρική απολιθώματα που χρονολογούνται προ 2,4 δισεκατομμυρίων ετών και τα οποία μοιάζουν πολύ με μύκητες.

Αν αυτό όντως ισχύει, τότε είναι περίπου δύο δισεκατομμύρια χρόνια παλαιότεροι από οποιονδήποτε μύκητα είχε βρεθεί έως τώρα και κατά 1,2 δισεκατομμύρια χρόνια αρχαιότεροι από την εποχή που οι επιστήμονες πίστευαν έως τώρα ότι πρωτοεμφανίσθηκαν οι μύκητες.

Η ανακάλυψη -εφόσον επιβεβαιωθεί- μπορεί να έχει φέρει στο φως τους αρχαιότερους πολυκύτταρους οργανισμούς μέχρι σήμερα.

Τα αρχαιότερα απολιθώματα ευκαρυωτικών οργανισμών -οι οποίοι εξελίχθηκαν μετά τα βακτήρια- που έχουν βρεθεί έως σήμερα (Grypania spiralis), είναι ηλικίας περίπου 1,9 δισεκατομμυρίων ετών. 'Αρα τα νέα απολιθώματα είναι παλαιότερα κατά 500 εκατ. χρόνια.

Οι μύκητες -που αποτελούν ξεχωριστό «βασίλειο» από τα φυτά και τα ζώα- είναι ευκαρυωτικοί οργανισμοί, δηλαδή έχουν πυρήνα και πολύπλοκη λοιπή κυτταρική δομή, ενώ χρειάζονται οξυγόνο.

Συμπτωματικά, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το οξυγόνο άρχισε να αυξάνεται στην ατμόσφαιρα του πλανήτη μας περίπου την ίδια εποχή, πριν από 2,4 δισεκατομμύρια χρόνια (το λεγόμενο «Μεγάλο Οξειδωτικό Συμβάν»).

'Αλλοι όμως επιστήμονες εμφανίζονται επιφυλακτικοί κατά πόσο είναι δυνατό να είχαν εξελιχθεί μύκητες τόσο νωρίς στην ιστορία της Γης, που έχει ηλικία 4,6 δισ. ετών.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή παλαιοβιολογίας Στέφαν Μπένγκστον του Σουηδικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature Ecology & Evolution", όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο. 

Η ανακάλυψη έγινε μέσα σε μικροσκοπικά κοιλώματα που υπήρχαν σε ηφαιστειακά πετρώματα από αρχαία υποθαλάσσια λάβα, σε βάθος 800 μέτρων.

Οι επιστήμονες δεν αποκλείουν ότι τα απολιθώματα προέρχονται από άλλους ευκαρυωτικούς οργανισμούς και όχι από μύκητες, αν και η ομοιότητα με τους τελευταίους είναι μεγάλη.

Οι απολιθωμένοι οργανισμοί έχουν διάμετρο 0,002 έως 0,012 χιλιοστών και είναι λεπτότεροι από μια ανθρώπινη τρίχα.


Read More »

Ανακαλύφθηκε έντομο που καταβροχθίζει πλαστικά!

Επιστήμονες στη Βρετανία και στην Ισπανία ανακάλυψαν ένα έντομο που τρώει πλαστικά και ελπίζουν ότι θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για να «ξαλαφρώσει» τις χωματερές και τους ωκεανούς από τους τόνους των πλαστικών αποβλήτων που καταλήγουν εκεί.

Πρόκειται για την προνύμφη του κηρόσκορου (Galleria mellonella), μιας παρασιτικής πεταλούδας που αποτελεί μεγάλο πονοκέφαλο για τους έλληνες και λοιπούς ευρωπαίους μελισσοκόμους, καθώς εισχωρεί στις κυψέλες για να εναποθέσει τα αυγά της, τα οποία, όταν εκκολαφθούν και βγουν οι προνύμφες, καταστρέφουν τις κηρήθρες.

Όταν ακόμη είναι σε μορφή κάμπιας (προνύμφης), το εν λόγω έντομο αποδείχθηκε, μετά από πειράματα, ότι είναι σε θέση να τρώει όχι μόνο κηρήθρες αλλά και πολυαιθυλένιο, ένα από τα πιο ανθεκτικά και ευρέως χρησιμοποιούμενα πλαστικά διεθνώς.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Πάολο Μπομπέλι του Τμήματος Βιοχημείας του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας "Current Biology", παρατήρησαν ότι περίπου 100 κάμπιες κηρόσκορου κατανάλωσαν 92 μιλιγκράμ (χιλιοστόγραμμα) πλαστικού μέσα σε 12 ώρες.

Σε λιγότερη από μια ώρα, τα έντομα αυτά είχαν ανοίξει τρύπες σε μια πλαστική σακούλα μέσα στην οποία βρίσκονταν.

Ο ρυθμός αυτός είναι πολύ ταχύτερος από εκείνο ορισμένων βακτηρίων που έχουν ανακαλυφθεί ότι επίσης βιοδιασπούν το πλαστικό, αλλά με ταχύτητα μόνο 0,13 μιλιγκράμ τη μέρα.

«Η ανακάλυψη αυτή μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο, που θα μας βοηθήσει να ξεφορτωθούμε όλα αυτά τα πλαστικά απόβλητα από πολυαιθυλένιο, τα οποία συσσωρεύονται σε χωματερές της ξηράς και στις θάλασσες» δήλωσε ο Μπομπέλι.

Το κερί της κηρήθρας είναι ένα πολυμερές, ένα είδος «φυσικού πλαστικού» με χημική δομή που μοιάζει με του πολυαιθυλενίου.

Οι εν λόγω κάμπιες -που χρησιμοποιούνται ήδη ως δόλωμα από τους ερασιτέχνες αλιείς- δεν διασπούν απλώς το πλαστικό σε μικρότερα κομμάτια, αλλά μεταβάλλουν τη χημική δομή του σε γλυκόλη αιθυλενίου.

Αν οι ερευνητές εντοπίσουν ένα συγκεκριμένο ένζυμο -ή ένα βακτήριο που ζει μέσα στην κάμπια- στο οποίο οφείλεται η ικανότητα του εντόμου να τρώει πλαστικά, τότε αυτή η ουσία θα μπορούσε να αναπαραχθεί σε μαζική κλίμακα με μεθόδους βιοτεχνολογίας, χωρίς να χρειάζεται να διασπείρει κανείς τα ίδια τα έντομα για να τρώνε τα απανταχού πλαστικά.

Κάθε χρόνο εκτιμάται ότι παγκοσμίως παράγονται περίπου 80 εκατομμύρια τόνοι πολυαιθυλενίου, το οποίο χρησιμοποιείται σε ποικίλες χρήσεις, όπως πλαστικές σακούλες και συσκευασίες.

Αποτελεί σχεδόν το 40% των πλαστικών προϊόντων που παράγονται στην Ευρώπη και χρειάζεται εκατοντάδες χρόνια για να διασπαστεί μόνο του στη φύση.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read More »

Μαγευτικό – ερωτικό Παρίσι (φωτογραφίες και βίντεο περιήγησης)!!

Το Παρίσι, γνωστό και ως η Πόλη του φωτός, από τότε που εφοδιάστηκαν οι κύριες λεωφόροι του με φανούς γκαζιού το 1828, είναι η πρωτεύουσα της Γαλλίας και της περιφέρειας Ιλ ντε Φρανς και μία από τις ιστορικότερες πόλεις της Ευρώπης. Μερικά από τα σημεία ενδιαφέροντος του Παρισιού Πύργος του Άιφελ Ο πύργος του Άιφελ…

Read More »

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Κατάρτισης συμπληρώνει 15 χρόνια ζωής

Τα δεκαπέντε χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας του κλείνει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Κατάρτισης και διοργανώνει ειδική εκδήλωση αφιερωμένη στην περιβαλλοντική προστασία και την έρευνα την Παρασκευή 28 Απριλίου 2017 και ώρα 18.30, στην Αίθουσα Τελετών «Αριστοτέλης» του Παντείου Πανεπιστημίου.

Το ΕΚεΠΕΚ έχει εστιάσει το ενδιαφέρον του στην έρευνα και την κατάρτιση σχετικά με τα θέματα της προστασίας του περιβάλλοντος και της αειφορίας, έχοντας πραγματοποιήσει πάνω από 100 εκδηλώσεις στις οποίες έχουν συμμετάσχει περίπου 5.000 άτομα από διάφορες κοινωνικές ομάδες.

Βασικοί άξονες του έργου του ΕΚεΠΕΚ είναι: α) η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, β) η έρευνα στους τομείς του περιβάλλοντος και της ανάπτυξης και γ) η παροχή υψηλού επιπέδου κατάρτισης και εκπαίδευσης, με έμφαση στα αντικείμενα της κλιματικής αλλαγής, της προστασίας του θαλασσίου περιβάλλοντος, της βιώσιμης ενέργειας και του αναπτυξιακού φαινομένου.

Σκοπός της επετειακής εκδήλωσης είναι να τιμηθούν φορείς και πρόσωπα τα οποία έχουν διακριθεί μέσα από το έργο τους για την προστασία του περιβάλλοντος στην Ελλάδα και στον κόσμο όπως ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Επιτροπή Μελέτης Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής της Τραπέζης της Ελλάδας και το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, αλλά και ο εκλιπών, Καθηγητής Γεώργιος Παπαδημητρίου.

Παράλληλα, θα παρουσιαστεί το νέο συλλογικό έργο των ερευνητών και στελεχών του ΕΚεΠΕΚ με τίτλο: «Περιβάλλον. Διεθνής Προστασία. Πολιτική - Δίκαιο - Θεσμοί» το οποίο κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο Ι. Σιδέρης. Η συγγραφική ομάδα του τόμου απαρτίζεται από το Διευθυντή του Κέντρου Καθηγητή Γρηγόρη Τσάλτα και τους ερευνητές Δρ. Σταύρο Μαυρογένη, Δρ. Τηλέμαχο Μπούρτζη και Δρ. Γεράσιμο Ροδοθεάτο.

Το βιβλίο θα προλογίσει ο ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός και θα παρουσιάσουν οι:

-Στέλιος Περράκης, Ομότιμος Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, Πρέσβυς - Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδος στο Συμβούλιο της Ευρώπης

-Μαρία Καραμανώφ, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος, Αντιπρόεδρος Συμβουλίου της Επικρατείας

-Σωτήρης Μουσούρης, πρώην Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας ΟΗΕ

-Γεώργιος Σαμιώτης, Αν. Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιώς

Το Ευρωπαϊκού Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Κατάρτισης ιδρύθηκε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο το 2002 με στόχο την προαγωγή της γνώσης στα ζητήματα του περιβάλλοντος και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Το ΕΚεΠΕΚ έχει εκδώσει περισσότερα από είκοσι βιβλία και συλλογικούς τόμους, στα θέματα έρευνας και ενδιαφέροντος του, ενώ παράλληλα έχει διακριθεί στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την σημασία και το περιεχόμενο των Θερινών Προγραμμάτων Κατάρτισης Νέων Επιστημόνων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read More »

Ημερίδα για την φορητή μονάδα αφαλάτωσης στην Οία, την Παρασκευή στο Καμάρι

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Δήμου Θήρας (ΔΕΥΑΘ) διοργανώνει την Παρασκευή 28 Απριλίου ημερίδα δημοσιότητας για το έργο “Προμήθεια φορητής μονάδας αφαλάτωσης θαλασσινού νερού για την Οία”. Το έργο εντάσσεται στο πρόγραμμα “GR02 – Ολοκληρωμένη διαχείριση θαλάσσιων και εσωτερικών υδάτων” του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΧΜ ΕΟΧ) 2009-2014. Η εκδήλωση θα γίνει στον συνεδριακό […]

Read More »

SZ: Η Γερμανία διαφωνεί με την ΕΕ σχετικά με τον έλεγχο οχημάτων για ρύπους

Η Γερμανία διαφωνεί με σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αλλάξει ριζικά τον τρόπο που ελέγχονται τα οχήματα για εκλύσεις ρυπογόνων αερίων, είπε η γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, επικαλούμενη έγγραφα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τα οποία κατέθεσε η Γερμανία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, επικαλούμενη γνωμοδοτικά έγγραφα που έχουν σταλεί από τη Γερμανία στις Βρυξέλλες, η Γερμανία έχει απορρίψει μια πρόταση της Κομισιόν να αλλάξει ο τρόπος χρηματοδότησης των ελέγχων οχημάτων για ρύπους.

Η Γερμανία επίσης αντιτίθεται σε προτάσεις της ΕΕ για την αλλαγή καθεστώτος χρηματοδότησης ελέγχων οχημάτων, από ελέγχους που τώρα χρηματοδοτούνται από τις αυτοκινητοβιομηχανίες σε νέο σύστημα το οποίο θα χρηματοδοτείται από τέλη και κρατικούς πόρους, είπε η Suddeutsche Zeitung.

Επιπλέον, η κυβέρνηση της Γερμανίας χρονοτριβεί σε μια πρόταση που θα απαγορεύσει εντελώς κάθε όχημα που εκλύει ρύπους, είπε η εφημερίδα.

Η γερμανική Volkswagen, η μεγαλύτερη σε πωλήσεις αυτοκινητοβιομηχανία του κόσμου, βρέθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015 να έχει παραποιήσει τους ελέγχους έκλυσης ρυπογόνων αερίων των οχημάτων της, ωθώντας τις ρυθμιστικές αρχές παγκόσμια να επανεξετάσουν τον τρόπο που επιτηρούνται οι αυτοκινητοβιομηχανίες και οι εκλύσεις οχημάτων.

ΠΗΓΗ: enikonomia.gr

Read More »