Home / Γερμανία

Γερμανία

Γιατί είναι πιθανό να επιστρέψει απόσυρση παλαιών ΙΧ στην EE

Το μέτρο ανακύκλωσης των παλαιών αυτοκινήτων με την επιδότηση νέων οχημάτων είχαν υιοθετήσει πολλές κυβερνήσεις για να στηρίξουν τον κλάδο του αυτοκινήτου.

Κατά τη διάρκεια της ύφεσης που ξεκίνησε το 2008, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στήριξαν τις πωλήσεις οχημάτων προσφέροντας κίνητρα μέσω του μέτρου της ανακύκλωσης των παλαιών αυτοκινήτων και την αντικατάστασή τους από νεότερα και να βοηθηθούν οι ιδιοκτήτες που δεν μπορούσαν να αλλάξουν τα σαραβαλάκια τους. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εφάρμοσαν πολλές χώρες και τα αποτελέσματα ήταν πραγματικά εντυπωσιακά.

Γαλλία

Στη Γαλλία το μέτρο της απόσυρσης ξεκίνησε το 2008 και το κράτος προσέφερε 1.000 ευρώ για την διάλυση των αυτοκινήτων που παρήγαγαν περισσότερα από 160 γρ. CO2 ανά χιλιόμετρο. Το μέτρο παρατάθηκε μέχρι το τέλος του 2009 και το μπόνους μειώθηκε στα 500 ευρώ.

Το αποτέλεσμα του συγκεκριμένου μέτρου ήταν να πωληθούν 1,1 εκατ. αυτοκίνητα εκ των οποίων τα περισσότερα ήταν μικρά μοντέλα όπως το Peugeot 107. Ωστόσο πολλά από αυτά είχαν κατασκευαστεί σε εργοστάσια εκτός Γαλλίας με αποτέλεσμα να αντιδράσουν οι εργαζόμενοι στα εγχώρια εργοστάσια αυτοκινήτων.

Γερμανία

Στη Γερμανία το σχέδιο της καταστροφής των παλαιών αυτοκινήτων περιελάμβανε έναν μπόνους 2.500 ευρώ για κάθε αυτοκίνητο που οδηγούνταν στα κέντρα ανακύκλωσης με ηλικία τουλάχιστον 9 ετών. Η επιτυχία του προγράμματος ήταν τόσο μεγάλη με αποτέλεσμα τις πρώτες εβδομάδες να έχει καταβληθεί 1,5 δις. ευρώ σε ιδιοκτήτες παλαιών οχημάτων που τα ανακύκλωσαν.

Η γερμανική κυβέρνηση αύξησε τις συνολικές επιδοτήσεις στα 5 δισεκατομμύρια ευρώ τον Απρίλιο τα οποία εξαντλήθηκαν στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Το αποτέλεσμα της συγκεκριμένης ενέργειας ήταν οι πωλήσεις να ανέλθουν σε 3,58 εκατ. οχήματα το 2009 καταγράφοντας άνοδο 23% ποσοστό το οποίο ήταν το τρίτο υψηλότερο που είχε καταγραφεί ποτέ στην γερμανική αγορά. Το 2010, ωστόσο, η ζήτηση υποχώρησε κάτω από το επίπεδο του 2008 και το 2011 η αγορά κατάφερε να επιστρέψει σε κανονικά επίπεδα.

Ιταλία

Η Ιταλία επίσης είχε εφαρμόσει το 2006 ένα αντίστοιχο πρόγραμμα επιδότησης αγοράς μη  ρυπογόνων αυτοκινήτων δίδοντας στους ιδιοκτήτες των ΙΧ που εκπέμπουν λιγότερα από 140 γρ. CO2 / χλμ. 800 ευρώ. Το πρόγραμμα επεκτάθηκε και μετά την κρίση ωστόσο μέχρι την λήξη του προγράμματος το Δεκέμβριο του 2009 το μπόνους αυξήθηκε στα 1.500 ευρώ για αυτοκίνητα που εκπέμπουν λιγότερα από 120 γρ. CO2 ανά χλμ.

Το αποτέλεσμα του προγράμματος ήτα νοι πωλήσεις στην Ιταλία να καταγράψουν άνοδο – ρεκόρ και να ανέλθουν σε 2,49 εκατ. μονάδες το 2007.

Βρετανία

Η Βρετανία από τον Μάιο του 2009 οι αγοραστές νέων αυτοκινήτων λάμβαναν 2.000 λίρες για να αποκτήσουν κάποιο καινούριο αυτοκίνητο ανακυκλώνοντας το παλαιό τους με ηλικία άνω των 10 ετών. Το πρόγραμμα είχε προϋπολογισμό 400 εκατ. λίρες συνολικά εκ των οποίων το 50% το χρηματοδότησαν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων.

Το αποτέλεσμα ήταν να χρηματοδοτηθούν πάνω από 400.000 οχήματα σε μόλις 10 μήνες.

Διαβάστε επίσης:

«Αστακός» η εθνική οδός Αθηνών – Κορίνθου – Όλοι περνούν από έλεγχο

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες ζητούν νέο χρονοδιάγραμμα για τις εκπομπές CO2

Πάνω από 4.000 ΙΧ αναμένουν το… Ιστορικό Τέλος Ταξινόμησης!

The post Γιατί είναι πιθανό να επιστρέψει απόσυρση παλαιών ΙΧ στην EE appeared first on NewsAuto.gr.

Read More »

Γερμανία-κορωνοϊός: Πτώση για 4η διαδοχική ημέρα του αριθμού των νέων κρουσμάτων

Η Γερμανία επιβεβαίωσε σήμερα ότι τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού αυξήθηκαν κατά 3.677 το τελευταίο 24ωρο σε 95.391, σημειώνοντας πτώση για τέταρτη διαδοχική ημέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.

Read More »

Γερμανία: Ο υποψήφιος για την ηγεσία του CDU Φρ. Μερτς επαινεί τους χειρισμούς της κυβέρνησης για τον κορωνοϊό

«Η Καγκελάριος και οι υπουργοί κάνουν καλά τη δουλειά τους», δηλώνει ο υποψήφιος για την ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς στην «Westfalenpost», τονίζοντας ότι «η κυρία Μέρκελ ανήκει στους πολιτικούς εκείνους οι οποίοι πρώτα σκέπτονται και μετά μιλούν».

Read More »

«Στενόμυαλη η γερμανική απόρριψη του κορωνο-ομολόγου»

Το Spiegel υποστηρίζει ότι η απόρριψη του κορονο-ομολόγου δείχνει έλλειψη αλληλεγγύης προς τις πιο αδύναμες ευρωπαϊκές χώρες σε αυτή την κρίση. Ακόμη ο κοροναϊός, οι λαϊκιστές και οι υπερβολές στο γερμανικό Τύπο.

Read More »

Ο ευφάνταστος και πανάκριβος τρόπος που «σπάει» την καραντίνα ο βασιλιάς της Ταϊλάνδης

Αφού ο βασιλιάς της Ταϊλάνδης Μάχα Βατζιραλονγκόρν, ο αποκαλούμενος και Ράμα Χ., εγκαταστάθηκε  σε ξενοδοχείο της Βαυαρίας οι ακόλουθοί του συνέχισαν να κάνουν βόλτες με τα ποδήλατά τους παρά την απαγόρευση της κυκλοφορίας λόγω κορωνοϊού η οποία ισχύει στην Βαυαρία. 

Read More »

Οι ΗΠΑ «κατέσχεσαν» μάσκες προστασίας της Γερμανίας-Σπαν: Αξίζουν το βάρος τους σε χρυσάφι

Οι ΗΠΑ «κατέσχεσαν» μάσκες προστασίας που είχε παραγγείλει η αστυνομία του Βερολίνου από την Κίνα και βρίσκονταν καθ' οδόν προς τη Γερμανία, επιβεβαίωσε πριν από λίγη ώρα ο υπουργός Εσωτερικών του Βερολίνου Αντρέας Γκάιζελ, κάνοντας λόγο για «σύγχρονου τύπου πειρατεία».

Read More »

Επέστρεψε στην καγκελαρία η Μέρκελ-Σενάρια για πέμπτη θητεία

Στην Καγκελαρία επέστρεψε σήμερα η 'Αγγελα Μέρκελ, έπειτα από δύο εβδομάδες προληπτικής καραντίνας στην οποία τέθηκε επειδή συναντήθηκε με τον γιατρό της, ο οποίος βρέθηκε αργότερα θετικός στον κορωνοϊό.

Read More »

Γερμανία: Υπέρ του ευρωομολόγου οι Σοσιαλδημοκράτες του Βερολίνου

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD) του κρατιδίου του Βερολίνου, υποστηρίζει την ιδέα «να χρησιμοποιηθούν όλα τα χρηματοπιστωτικά εργαλεία για τη σταθεροποίηση της ευρωπαϊκής οικονομίας, ώστε να αντιμετωπισθεί η κρίση του κορωνοϊού, συμπεριλαμβανομένων και των κοινών ομολόγων των χωρών της ευρωζώνης ή της Ε.Ε.

Read More »