Home / ΔΙΕΘΝΗ / Ερντογάν: «Η Άγκυρα θα επανεξετάσει την θέση της για την ένταξή της στην ΕΕ»

Ερντογάν: «Η Άγκυρα θα επανεξετάσει την θέση της για την ένταξή της στην ΕΕ»

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Άγκυρα θα επανεξετάσει την θέση της αναφορικά με την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην περίπτωση που υποχρεωθεί να περιμένει για πολύ περισσότερο χρονικό διάστημα και αν επιμείνει η υπάρχουσα εχθρική νοοτροπία κάποιων μελών κρατών.

Ο Τούρκος πρόεδρος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς στο προεδρικό παλάτι στην Άγκυρα, χαρακτήρισε «αμιγώς πολιτική» την απόφαση που έλαβε σήμερα η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης να θέσει την Τουρκία υπό καθεστώς επιτήρησης, επισημαίνοντας ότι η Άγκυρα δεν την αναγνωρίζει.

Ο Ερντογάν διεμήνυσε πως είναι έτοιμος να θέσει σε δημοψήφισμα το ερώτημα για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ και πως η Τουρκία δεν θα περιμένει επ’ αόριστον στην πόρτα εισόδου της Ένωσης μετά από 54 χρόνια.

«Αν δεν ενεργούν με ειλικρινή τρόπο, θα πρέπει να βρούμε μια διέξοδο. Γιατί πρέπει να περιμένουμε κι άλλο; Συζητάμε περίπου 54 χρόνια», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Γιλντιρίμ: «Οι σχέσεις Άγκυρας – ΕΕ βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών»

Οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν φτάσει στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων ετών, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, έπειτα από την απόφαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης να θέσει την Τουρκία υπό καθεστώς επιτήρησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Γιλντιρίμ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Άγκυρα θα αποφασίσει ποια βήματα θα κάνει έπειτα από την απόφαση του Συμβουλίου.

Η Τουρκία δεν μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ επαναλαμβάνει ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς και ζητά να υπάρξει ειλικρίνεια από τις Βρυξέλλες

Σαφές μήνυμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά το οριακό «Ναι» για την αμφιλεγόμενη αναθεώρηση του τουρκικού Συντάγματος, «το οποίο σημαίνει ότι η Τουρκία συνεχίζει να απομακρύνεται από το Κράτος Δικαίου και τη Δημοκρατία», ζητά σε σημερινές δηλώσεις του ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, τονίζοντας πως η χώρα αυτή δεν μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ.

Το αποτέλεσμα είναι ένα ξεκάθαρο σημάδι κατά της ΕΕ, για το οποίο ο ίδιος αναμένει μία σαφή αντίδραση από τις Βρυξέλλες, καθώς «απαιτείται επιτέλους ειλικρίνεια ως προς τη σχέση ΕΕ-Τουρκίας, και θα πρέπει επιτέλους να τελειώσει η περίοδος του τακτικισμού», αναφέρει ο Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος προέρχεται από το συγκυβερνών, με τους Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα.

Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών ελπίζει, όπως λέει, σε μία αλλαγή συνείδησης από εκείνους στην ΕΕ που εξακολουθούν να τάσσονται υπέρ της ένταξης της Τουρκίας, ενώ ταυτόχρονα επαναλαμβάνει την απαίτησή του για διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «η Τουρκία δεν μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ και ως εκ τούτου θα πρέπει να τερματιστεί η φαντασίωση μίας ένταξης».

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς διαβεβαιώνει για την «υποστήριξή και την αλληλεγγύη» του, απευθυνόμενος, όπως τονίζει, «στο σχεδόν 50%» εκείνων που δεν στήριξαν στο δημοψήφισμα την πορεία του Ταγίπ Ερντογάν, αλλά τάχθηκαν υπέρ του Κράτους Δικαίου, της Δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

Το «οριακό» αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος υπέρ του «Ναι», τονίζει σε σύντομη δήλωση του ο Αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Κρίστιαν Κερν, επισημαίνοντας πως ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν αναζήτησε τη ρήξη με τις ευρωπαϊκές θεμελιώδεις αρχές του Κράτους Δικαίου και της Δημοκρατίας, «αλλά σχεδόν το ήμισυ των Τούρκων δεν τον ακολούθησαν».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

The post Ερντογάν: «Η Άγκυρα θα επανεξετάσει την θέση της για την ένταξή της στην ΕΕ» appeared first on MyPortal.Πηγή: http://myportal.gr/erntogan-agkira-tha-epanexetasi-tin-thesi-tis-gia-tin-entaxi-tis-stin-ee/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*